• Početna>
  • Vesti>

Kongres ponovo traži od Srbije rešavanje slučaja braće Bitići

Komitet za spoljne poslove u Kongresa SAD ponovo je usvojio rezoluciju u kojoj se Srbija poziva da privede pravdi ubice američkih državljana, poreklom sa Kosova, trojice braće Bitići.

Navodi se da bi napredak u rešavanju slučaja trebalo da “ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj američko-srpskih odnosa”.

“SAD bi trebalo da posvete pažnju posmatranju napora Vlade Srbije i njenih relevantnih ministara, kao i drugih zvaničnika, koji se preduzimaju u cilju istrage i procesuiranja osoba za koje se veruje da su odgovorne za ubistva braće Bitići. Napredak u rešavanju ovog slučaja, ili nedostatak volje da se reši trebalo bi da ostane značajan faktor određivanja budućeg razvoja odnosa između SAD i Srbije”, piše u dokumentu.

“Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za pogubljenje braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine”, stoji u američkoj Rezoluciji.

“Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti”, dodaje se u ovom dokumentu.

Ista rezolucija je usvojena od strane komiteta pre godinu dana, ali je morala biti ponovo uvedena nakon što je nova sednica Kongresa počela početkom 2019. godine.

Izvor: Radio KM, RSE

Comments

Pročitaj još