Štrpce: Ne odustaje se od izgradnje mini-hidrocentrale

Na mestu poznatijem kao „Obe eke“ u opštini Štrpce, jutros je ponovo firma „Metkos Grup“ iz Prištine pokušala da otpočne radove na izgradji mini-hidrocentrale. Međutim, meštani su protestom ponovo uspeli da trenutno zaustave izgradnju.

Jedan od organizatora protesta u Štrpcu Dobrivoje Stevanović za “RTV Kim” kaže da je odluka o nastavku izgradnje mini-hidrocentrale „uzurpiranje svih ljudskih prava“.

„Oni tamo mašu sa nekim memorandumom koji ima samo ime i prezime, bez potpisa, kao da je to poništena odluka SO Štrpce, u kojoj jasno stoji da je zabranjena izgradnja mini-hidrocentrale. Ne može neki dokument da bude jači od odluke SO“, kazao je Stevanović za “RTV Kim”.

Stevanović ističe da su meštani Štrpca i ovoga puta uspeli da spreče izgradnju mini-hidrocentrale i da su ponovo izašli sa jasnim zahtevima.

„Naši zahtevi su jasni, da se prekine izgradnja mini-hidrocentrale do daljnjeg, dok se ne dobije konačno rešenje, dok oni ne srede papire. Oni nemaju sve validne papire, prema tome, na sastanku koji smo imali u SO Štrpce, odlučeno je da do daljnjeg, dok se ne donese kompletna dokumenatcija prekine izgradnja mini- hidrocentrale“, naveo je Stevanović.

Meštani Štrpca ovaj problem pokušavaju da reše od decembra meseca prošle godine. Međutim, u nekoliko navrata su upornim protestima uspeli da spreče izgradnju mini-hidrocentrale, ali od pokušaja da se izgradnja nastavi, se ne odustaje.

Nakon sastanka meštana sa investitorom, predstavnicima lokalne samouprave, policije i pravosuđa, maja meseca ove godine radovi na izgradnji mini-hidrocentrale su stopirani, odnosno zaustavljeni do daljnjeg, dok se ne proveri sva dokumantacija i papiri koje kompanija “Matkos grupa” poseduje.

Pre tri dana je kosovski ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, Fatmir Matoši rekao da nema ovlašćenja da preduzme bilo šta u vezi s tim, jer, prema njegovim rečima, građevinske kompanije imaju potrebnu dokumentaciju za izgradnju.

Izgradnjom ove mini-hidrocentrale ugrozile bi se dve reke, Kaluđerka i Bolovanka, a time i pijaća voda kojom se stanovništvo snabdeva, tvrde meštani. Da to nije samo prazna priča, potvrdila je i opštinska komunalna inspekcija koja je 23. januara naložila kompaniji “Matkos grup” da obustavi radove na gradnji mini hidrocentrale u ovoj opštini pošto je “došlo do zamućenja vode za piće u rezervoaru, a samim tim i ugroženo vodosnabedvanje meštana”.

Dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji “Obe reke” dala je upravo SO Štrpce još 2013. godine, ali je 2016. sa iste instance naloženo obustavljanje radova na neodređeno.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još