NUNS osudio izjavu Martinovića da novinari ugrožavaju bezbednost države

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo izjavu Aleksandra Martinovića, šefa poslaničkog kluba Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, u kojoj je novinare optužio da svojim pitanjima po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ugrožavaju bezbednost države.

Ovakve paušalne i veoma opasne izjave visokog funkcionera vladajuće partije stvaraju uslove za nove napade i pretnje novinarima i medijskim radnicima i za još veće narušavanje njihove bezbednosti, ocenjuje NUNS.

Martinović je u skupštinskoj raspravi o Izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja nekoliko puta ponovio da nevladine organizacije i novinari traže bezbednosno osetljive informacije i da ne misle dobro svojoj državi, i optužio bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića da radi za strane obaveštajne službe i za opoziciju, a protiv Srpske napredne stranke i države Srbije.

Kako Martinović u državnom parlamentu nastupa u ime vladajuće stranke, NUNS poziva predstavnike SNS i Republike Srbije da se hitno izjasne o beskrupuloznom i difamatorskom napadu na novinare, nevladine organizacije i Kancelariju Poverenika za informacije od javnog značaja.

NUNS podseća da su se novinari koji su tražili odgovore na osnovu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja bavili temama od javnog interesa, poput rušenja u Hercegovačkoj ulici, diplome Siniše Malog, zloupotreba u Kolubari, obnovom kopova, prodajom JAT i PKB i mnogim drugim temama, i time nikako nisu narušili bezbednost države.

Problem je, kako se konstatuje, što nisu dobili odgovore na mnoga pitanja, uprkos zahtevima i opomenama koje je Poverenik upućivao.

NUNS je dodelom zvanja počasnog člana Rodoljubu Šabiću već iskazao mišljenje o njegovom radu na funkciji Poverenika i zato osuđuje teške i zlokobne klevete i uvrede koje su proteklih dana na njegov račun uputili brojni poslanici vladajuće većine.

NUNS će o poslednjim istupima predstavnika vlasti izvestiti međunarodne asocijacije novinara i medija i nadležne međunarodne organizacije i zatražiti njihovu reakciju, navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments