• Početna>
  • Vesti>

SKC Priština: Predstavljanje uskršnjeg običaja “Bela vila”

U petak 12. jula u 12 sati u Srpskom kulturnom centru u Prištini biće predstavljen uskršnji običaj Bela vila koji se sreće još samo u Velikoj Hoči i koji je upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Belu vilu, kao element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba u Velikoj Hoči, u Srpskom kulturnom centru u Prištini predstaviće dr Aleksandar Pavlović, naučni saradnik u Institutu za srpsku kulturu.

Velika Hoča predstavlja jedno od glavnih središta srpske duhovnosti i kulture na Kosovu i Metohiji. Ovo mesto se odlikuje velikim brojem pravoslavnih svetinja, ali i bogatim kulturnim nasleđem koje je prenošenjem sa generacije na generaciju lokalno srpsko stanovništvo sačuvalo do danas.

Jedan od elemenata ovog nasleđa, specifičan po tome što se u današnjoj Srbiji sreće samo u Velikoj Hoči, jeste Bela vila, događaj kolektivnog karaktera koji se praktikuje na treći dan Uskrsa.

Zbog značaja koji Bela vila ima za očuvanje identiteta i kontinuiteta Srba u Velikoj Hoči ovaj običaj je 2017. godine upisan u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još