Glavna tema Samita na Jahorini – Kosovo

Kosovskih predstavnika nije bilo na samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope na Jahorini, ali je Kosovo bilo glavna tema. Između ostalog i svađe na relaciji Beograd – Sofija na koju su premijeri dve zemlje, sudeći po zajedničkom nastupu pred medijima, stavili tačku.

“Devojka me pita zašto se svađam sa Srbima. Svađam li se ja sa Vama?”, upitao je premijer Bugarske Bojko Borisov srpsku koleginicu Anu Brnabić.

A ona odgovara: “Ne. Šta je rekao dok ja nisam bila tu?”.

Dok premijerka Srbije nije bila tu, njen bugarski kolega obraćao se srpskom šefu diplomatije, koji ga je tokom vikenda kritikovao zbog navodne izjave da će budući šef diplomatije Evropske unije u vezi sa Kosovom morati da zastupa stav Unije.

“Pozdravite Ivicu, mnogo ga volim i da izađe i kaže – izvini Bojko nisam pravilno razumeo. Eto to je pravo rešenje i da produžimo dalje. To kažite Ivici”, poručio je premijer Bugarske.

Na pitanje bugarske novinarke da li će pozvati Dačića da mu se izvini, Borisov odgovara: “Ostavi Ivicu Dačića”. A Brnabić dodaje: “Stavili smo tačku na to”.

U isto vreme, i Ivica Dačić pokušavao je da stavi tačku na, kako kaže, nerazumevanje sa Bugarima. On se sa šeficom bugarske diplomatije sastao u slovačkom gradu Visoke Tatre.

“Ustanovili smo danas analizirajući sve ono kako je preneto u pojedinim medijima, da je očigledno došlo do pogrešne interpretacije onoga što je rekao Borisov”, zaključio je Dačić.

Prvi čovek Bugarske Vlade iskoristio je priliku da pred liderima zemalja jugoistočne Evrope na Jahorini pojasni svoj stav.

“Ono što sam ja rekao jeste da Srbija i Kosovo treba da sednu zajedno i treba da se dogovore o nekim stvarima”, rekao je Borisov.

Kosovski predstavnici, međutim, odbili su da sednu za sto na Jahorini. 

Razlog je to što, kako je objasnio Hašim Tači, Kosovo nije tretirano kao druge države učesnice.

Zato je predsednik Albanije svoje izlaganje počeo Kosovom.

“Kako se možemo pretvarati da imamo uspešnu saradnju ako neki od učesnika u ovom forumu rade sve da bi isključili ljude. Ovo je pravo vreme sada da BiH ide dalje u prepoznavanju realnosti da je Republika Kosovo nezavisna i suverena, i treba se prema njoj odnositi sa poštovanjem”, poručio je predsednik Albanije Iljir Meta.

“Proces saradnje Jugoistične Evrope ne prepoznaje takozvanu Republiku Kosovo, kao ni naši domaćini. Predlažem da se držimo okvira koji je postavljen u okviru procesa saradnje i da zarad regionalne stabilnosti, saradnje i poštovanja jednih prema drugima ne koristimo provokacije kakve je u ovom trenutku koristio predsednik Meta”, kazala je Ana Brnabić.

Iako odsutni i povod “nerazumevanja”, Kosovo od Bosne i Hercegovine preuzima predsedavanje procesom saradnje Jugoistočne Evrope, koji je ustanovljen pre 23 godine u Sofiji sa namerom da stvori poverenje i dobrosusedske odnose u regionu.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još