• Početna>
  • Vesti>

Dodik: Priština da napusti put centra međunarodne pažnje

Sarajevo, 8. juna 2019 - Premijerka Srbije Ana Brnabic i predsedavajuci Predsednistva BiH Milorad Dodik u Sarajevu. Premijerka Srbije Ana Brnabic doputovala je veceras u Sarajevo, gde ce ucestvovati na Samitu Procesa saradnje u Jugoistocnoj Evropi (PSuJIE). FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE, SLOBODAN MILJEVIC / bb

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik istakao je danas, otvarajući Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSJIE) na Jahorini, da se Priština u poslednje vreme trudi da bude u centru međunarodne pažnje, što, navodi nije dobar put i treba ga što pre napustiti.

Dodik, koji predsedava Samitom, rekao je da ne razume da Priština želi taksama da rešava otvorena pitanja, kao što je i sloboda putovanja.

“Očekivali smo da se otvorena pitanja rešavaju u okviru regionalnih inicijativa. Ne vidim razlog što BiH ne bi prihvatila ono što je Srbija učinila u odnosima sa Prištinom”, podvukao je on.

Dodik je istakao da je ukidanje taksi međunarodno pravna obaveza koju je Kosovo prihvatilo sporazumom CEFTA.

“Zamislite da činimo isto. To što uslovljavaju prvo priznanje pa ukidanje taksi na to ne treba trošiti reči”, poručio je on.

Izrazio je žaljenje što delegacije Prištine nije prisutna na sastanku na Jahorini, dodajući da se time propuštaju prilike saradnje na regionalnom planu.

Dodik je, na sastanku na kojem prisustvuju predsednici i premijeri svih zemalja regiona, među kojima i šefica srpske vlade Ana Brnabić, rekao da ovakve inicijative treba iskoristiti za rešavanje otvorenih pitanja.

“Danas će mnogi oceniti da stanje u Jugoistočnoj Evropi nije kako bismo želeli i pokušali da ustanovimo poslednjih 20 godina. Moguće da je tako i ja bih se složio sa takvom ocenom. Pre 23 godine smo osnovali ovaj proces sa ciljem da bude forum za rešavanje probleme, ili kreiranje uslova za rešavanje otvorenih pitanja. Ako proces služi za to iskoristimo da to činimo i danas da neke stvari pokrenemo i o njima govorimo”, istakao je on.

Dodik je rekao da postoje razgovori o racionalizaciji regionalnih inicijativa, što ima smisla, jer se okolnosti menjaju i nije uvek lako odgovoriti na učešće na odgovarajućem nivou.

Međutim PSJIE ne bi, prema njegovim rečima, trebalo ugasiti jer je inicijativa autohtona iz regiona, a rešavanje problema kroz nju može doprineti napretku na putu ka EU.

Govoreći o konkretnim problemima, Dodik je počeo od BiH, rekavši da neki kažu da ova zemlja ima problem sa efikasnim funkcionisanjem, i dodao da ni nakon devet meseci od izbora nisu formirane institucije vlasti.

S tim u vezi je kazao da je neophodno samo primeniti ono što je dogovoreno u okviru BiH, kompromis koji je postignut, i da kada to svi prihvate, kako unutar, tako i spolja, onda je put ka rešenju otvoren.

Što se spoljnih problema BiH tiče naveo je granice sa Hrvatskom i Srbijom, gde, kako ističe, postoji zastoj i ništa se ne dešava.

Predložio je formiranje zajedničkih komisija koje bi mogle da aktualizuju ovo pitanje, jer je važno da se reši pitanje granica, ne sme se ostaviti vremenu da se samo od sebe reši.

Sa Hrvatskom kako je rekao, treba rašiti i problem imovine preduzeća koja su odlukama hrvatskih vlasti stavljena u status nemogućnosti korišćenja.

Potrebno je sa Hrvatskom, prema njegovim rečima, raditi i na rešenju za ekološke probleme, jer iako su države suverene na svojoj teritoriji ne treba štetiti jedni drugima.

Kada je reč o Srbiji predložio je formiranje stručne komisije koja treba rešavati redosled poteza – da li granice da se utvrde prema katastarskom stanju, pa ih onda menjati, ili obrnuto.

Na kraju ukazao je na problem ilegalne migracije rekavši da ima rezerve prema projektima da Fronteks pomogne graničnoj policiji da se granica BiH prema Hrvatskoj hermetički zatvori.

Dodik je upozorio da bi to dovelo do nagomilavanja migranata na granicama EU i potom eksplozije situacije, koju bi ponovo trebalo rešiti regionalnim pristupom EU i Zapadnog Balkana.

“Nisam ni za to ni da se oružane snage razmeste na granice prema Srbiji i Crnoj Gori, jer to ne bi bila dobra poruka za region“, kazao je on.

Rekao je da je najbolje regionalno rešenje u saradnji sa EU, te je predložio da se evropski eksperti u najkraćem roku sastanu sa predstavnicima resornih ministara kako bi predložili rešenje da se napravi regionalno telo koje bi se bavilo migracijom.

Izvor RTV

Comments

Pročitaj još