• Početna>
  • Vesti>

Carina Srbije: Od početka godine skoro 850 slučajeva pokušaja migranata da pređu granice ka EU

Od početka godine srpski carinici otkrili su oko 850 slučajeva pokušaja migranata da pređu granice ka državama članicama Evropske unije. U kamionima iz raznih gradova Srbije i regiona, među kojima i sa KiM-a, „na sve kreativnije načine“, ove osobe pokušavaju da prođu neprimetno i da se sakriju od skenera na graničnim prelazima.

Najviše pokušaja migranata da se ilegalno domognu neke od zemalja EU zabeleženo je na prelazu Horgoš, saopštili su iz Uprave carina Srbije.

Tako su 27. juna zaustavljena tri kamiona u kojima je pronađeno devet osoba, od kojih jedan sa KiM-a.

„Snimak sa skenera pokazao je po tri ljudske siluete u tri kamiona, dva srpska i jednom makedonskom. Prvi je sa AP KiM ka Nemačkoj transportovao PVC stolariju, u drugom su nalazile čelične trake namenjene slovačkom tržištu, dok je treći prevozio tovar lubenica iz Albanije ka Češkoj“, navodi se u saopštenju.

Iz Uprave carina poručuju da su primetili i neke novitete u pokušajima ilegalnog prebacivanja preko granice.

Kao primere navode slučajeve krađe identiteta, odnosno pokušaje da se preko granice pređe sa putnim ispravama državljana Srbije koji su im likom slični, dok su se pogranični organi susednih država susretali i sa pokušajima migranata da granicu pređu potpuno uronjeni u rasuti tovar robe, poput kukuruza u zrnu, pri čemu su za disanje koristili samo cevčice.

Izvor Kossev

Comments

Pročitaj još