Uhapšena osoba osumnjičena da je pretila novinarki N1

Policija je, po nalogu tužilaštva, uhapsila osobu koja je osumnjičena da je pretila reporterki televizije N1 iz Prištine.

MUP Srbije je saopštio da je policija uhapsila N. V. (33) iz Bečeja zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.

Podsetimo, reporterki televizije N1 sa Kosova Zani Cimili upućene su, posredstvom društvenih mreža, pretnje uperene ka ugrožavanju njenog fizičkog integriteta kao i integriteta njene porodice.

N1 najoštrije osuđuje ovaj zastrašujući govor mržnje i pretnje reporterki N1 koja svoj posao obavlja profesionalno i odgovorno. 

Pretnje Zani Cimili, kao i ostalim novinarima N1 nisu pretnje samo pojedinačnim novinarima već pretnje slobodi govora i slobodi medija kao fundamentalnim demokratskim pravima.

Asocijacija novinara Kosova (ANK) osudila je pretnje, takođe i Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je  zatražilo ranije da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno pokrene postupak protiv odgovornih za pretnje.

Predsednica Vlade Srbije  Ana Brnabić, poručila je da su pretnje novinarki N1 Zani Cimili nedopustive i za svaku osudu.

Iyvor> N1

Comments

Pročitaj još