Veći broj prijavljenih studenata na PU

U ovom upisnom roku na fakultetima Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u K. Mitrovici upisano je 818 studenata, što je više nego prošle godine. Slobodnih mesta još ima. Tradicionalno i ove godine je najveće interesovanje za Medicinski fakultet na kojem su već popunjena mesta, kao i za Fakultet tehničkih nauka.

Prvi upisni rok na fakultetima PU privodi se kraju. U rektoratu ističu da je osnovne akademske studije ove godine upisalo više studenata nego prethodne.

“Prema kvotama koje je propisalo Ministarstvo Republike Srbije mi smo imali ukupno 1098 budžetskih mesta i 680 za samofinansiranje. U prvom upisnom roku upisali smo 818 studenata, zadovoljni smo odzivom, upisom i zainteresovanošću studenata za studiranje u K.Mitrovici. Naime, ove godine mi imamo veći broj prijavljenih i upisanih studenata u odnosu na prošlu godinu.Nismo imali nikakvih problema obzirom na aktuelnu situaciju, a očekujemo da u drugom upisnom roku imamo i popunimo ostala mesta kojima raspolažemo”, kaže za “TV Most” prof. dr Tatjana Kovačević prorektor za naučne projekte.

I ove godine studentima su najprimamljiviji Medicinski i Fakultet tehničkih nauka.

“Mogu da kažem da smo prijatno iznenađeni odzivom kada se radi o upisu studenata na naš fakultet. Prevazišlo je očekivanja,imamo više prijavljenih nego prošle godine. Imajući u vidu političku situaciju i sva ova dešavanja nismo očekivali da će interesovanje biti toliko, pre svega se to odnosi i na računarsko i na elektrotehničko inženjerstvo. Taj smer je izuzetno atraktivan i kao i svuda, i na drugim tehničkim fakultetima u Srbiji, pokazalo se da je i ovde to slučaj, i mi smo upisali budžetsku kvotu kada se radi o tom IT sektoru. Drugi sektor, odnosno drugi studijski programi su prošli različito u zavisnosti od atraktivnosti. Arhitektura je takođe dosta dobro prošla kada se radi o prvom upisnom roku dok su svi drugi studijski programi zabeležili manji odziv i tu imamo još slobodnih mesta”, rekao je prof. dr Nebojša Arsić dekan FTN.

Svršeni srednjoškolci koji nisu uspeli da osnovne akademske studije upišu u ovom mogu to pokušati u septembarskom upisnom roku na fakultetima na kojima još ima slobodnih mesta.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još