• Početna>
  • Vesti>

Haradinaj: Srbija će da nas prizna zbog Srba, ne zbog nas

“Odluka o taksi za robu iz Srbije i Bosne nije doneta iz (razloga) arogancije Prištine, nego smo bili, ja bih rekao, primorani na to. Sada možemo da se vratimo za sto, možemo da suspendujemo taksu, ali nam treba okvir za dijalog” izjavio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj u intervjuu za portal Kossev, objasnivši da pod okvirom za dijalog podrazumeva “međusobno priznavanje u postojećim granicama” .

On je podvukao da je svim građanima ostavljena mogućnost da na Kosovo unese robu u vrednosti do 165 evra bez ikakve carine.

“Ako su četiri putnika, to može da traje za više od nedelju ili mesec dana. Drugo što je bitno, za humanitarne potrebe crkve, za škole, za ambulante, ne postoji nijedna taksa ili carina za to. Sve je otvoreno” naglasio je Haradinaj.

“Mi ovo nismo radili da bismo otežavali život našem narodu, Albancima, pa i Srbima, pa i ostalima. Ako zbog geografije ili nekog (drugog) razloga, građani na severu idu do Raške, ili negde drugo, onda je to ipak, rekao bih, rešenje za njih, ali mi ovo ne radimo protiv naših građana. Plaćamo cenu kad za to treba, ali nije cilj da otežavamo život naših građana. Ipak, ima namirnica na severu, kao što ih ima i u južnom delu na Kosovu i moguće je nabaviti ono što je potrebno za život, po istoj ceni ali i po istom kvalitetu. Ja se takođe nadam da ovo neće biti zauvek. Ja se nadam da će u Srbiji razumeti da Kosovo postoji. Mi nećemo otići nikud. Mi smo tu. I mislim da ćemo bez tog političkog dogovora imati ponekada ovakva pitanja na koja je teško odgovoriti. Bio sam lično angažovan da se poštuju prava svakog građanina koji nosi svoju robu, da se poštuju prava za humanitarne pošiljke za crkvu i za ostale humanitarne pošiljke, ali Kosovo ipak  jeste država i biće država i evo tu smo, i ako naš sused nije spreman da prizna tu realnost, pa moramo čekati” kaže kosovski premijer.

Haradinaj takođe ustuče da je priznanje nezavisnog Kosova kompromisno rešenje.

” Srbija ne treba da nas prizna zbog nas. Srbija će da nas prizna zbog Srba, ne zbog nas. Mi ne tražimo neku uslugu od Srbije” poručio je Haradinaj.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kossev

Comments

Pročitaj još