• Početna>
  • Vesti>

Han: Što pre rešiti pitanje taksi koje je nametnula Priština

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han pozvao je u Poznanju, na samitu zemalja Zapadnog Balkana, da se pitanje sto odsto uvećanih taksi, koje je Priština “nametnula Srbiji i BiH”, što pre reši.

“Radujemo se potpisivanju nekoliko sporazuma u Poznanju o liberalizaciji trgovine i olakšavanju usluga. Mi se snažno protivimo nametanju trgovinskih barijera kao sredstvu političkog pritiska”, rekao je Johanes Han, preneli su makedonski mediji.

Dodao je da bi lideri Zapadnog Balkana trebalo da rade na dobrosusedskim odnosima, regionalnoj saradnji i značajnom pomirenju, jer su to preduslovi za pridruživanje EU.

Han je, takođe, rekao da ceo region Zapadnog Balkana treba da prati primer Severne Makedonije, kao i da ubrza reforme, posebno u oblasti vladavine prava, poštovanju ljudskih prava i dobrog izvršavanja vlasti, prenosi portalPlusinfo.

Naglasio je da EU mora da poštuje svoja obećanja i da nagradi “zemlju koja je postigla istorijski napredak”, ocenjujući da će ne nagrađivanje objektivnog napretka narušiti kredibilitet Unije. 

“Stojim iza preporuke Evropske komisije za početak pregovora za učlanjenje sa Albanijom i Severnom Makedonijom i smatram da će Savet EU u oktobru potvrditi našu pozitivnu ocenu. Obe zemlje su sprovele reforme, posebno u oblastima koji su istaknuti u zaključima na Savetu u junu 2018”, istakao je Han. 

Evropski komesar je dodao da države Zapadnog Balkana i tokom narednih godina mogu da računaju na podršku EU u sprovođenju reforma putem programa IPA 3, za koji je u narednom periodu predviđeno povećanje sredstava za 13 odsto. 

Han je potencirao da su ekonomije zemalja Zapadnog Balkana već snažno povezane sa EU, šta svedoči i činjenica da preko 70 odsto trgovinske razmene regiona je sa zemljama članicama Unije. 

“Uz rešavanja saobraćajnih tesnih grla smanjiće se vreme putovanja građana, kao i troškovi za transport u biznis sektoru. To će omogućiti regionu još bolje da iskoristi svoj ekonomski potencijal”, ocenio je Han. 

Na samitu zemalja Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa u Poznanju učestvuje i potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ministrima spoljnih i unutrašnjih poslova koji učestvuju na samitu sutra će se pridružiti šefovi država ili vlada, među kojima i nemačka kancelarka Angela Merkel, britanska premijerka Tereza Mej i predsednik Poljske Andržej Duda. 

Na sastanku će učestvovati i premijerka Ana Brnabić. 

Domaćin skupa, poljski ministar inostranih poslova Jacek Čaputovič izjavio je da bi integracija Zapadnog Balkana u EU pojačala regionalnu stabilnost i razvoj, kao i da bi proširila vrednosti unije. 

Berlinski proces je inicijativa koja podržava regionalnu saradnju Zapadnog Balkana i dopunjuje politiku proširenja Evropske unije. 

Pokrenula ga je Nemačka samitom u Berlinu 2014. godine. U okviru Berlinskog procesa do sada je održano pet samita – u Berlinu, Beču, Parizu, Trstu i Londonu. 

Comments

Pročitaj još