• Početna>
  • Vesti>

Odložena rasprava o Tačijevoj rezoluciji o “preševskoj dolini”

Kosovski parlament završio je juče vanrednu sednicu na kojoj je bilo reči o pravima Albanaca koji žive u tri opštine juga centralne Srbije, Preševu, Bujanovcu i Medveći, a o rezoluciji koja je pripremljena u 13 tačaka, nije se glasalo zbog nedostatka kvoruma.

Među 13 tačaka je predlog da pitanje tzv. “preševske doline” postane deo dijaloga Beograda i Prištine, da kosovske privremene institucije obaveste međunarodne institucije i forume o, kako se tvrdi, diskriminatorskoj politici Srbije prema Albancima u tri opštine juga centralne Srbije – Preševu, Bujanovcu i Medveđi, preneo je Telegrafi.

Predviđeno je i da privremene prištinske institucije otvore “diplomatsku misiju” u tzv. “preševskoj dolini”, da se u okviru kosovske vlade otvori posebna kancelarija za ove tri opštine, kao i da Priština izdvoji stalana sredstva za njihov razvoj kroz Nacionalni savet Albanaca za tzv. dolinu.

Poslanici nisu ni razgovarali o predlogu rezolucije, koju je parlamentu uputio predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, a koja, između ostalog predviđa podršku zahtevu Albanaca iz ove tri opštine da se pripoje Kosovu.

Kako ja javio prištinski Ljajmi očekuje se da će danas biti održana sednica Predsedništva parlamenta na kojoj će biti odlučeno kada će biti zakazana redovna sednica na kojoj će biti reči o rezoluciji.

Izvor: Tanjug /TV Most

Comments

Pročitaj još