• Početna>
  • Vesti>

Gazeta Express: Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Ivana Todosijevića

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra administracije lokalne samouprave Ivana Todosijevića zbog njegove izjave o Račku. Kako prenosi “Gazeta Express” Todosijević je optužen da je u svojstvu ministra Vlade Kosova, “zloupotrebivši svoj položaj ili ovlašćenja namerno i javno širio mržnju, neslaganje i netrpeljivost među nacionalnim, rasnim i etničkim grupama koje žive na Kosovu”.

“Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju“- izjavio je Todosijević u Zvečanu, na obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja. Zbog ove izjave Todosijević je smenjen.

Specijalno tužilaštvo Kosova u optužnici navodi da je ovom izjavom Todosijević počinio krivično delo „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“ iz člana 147 stav 2 u vezi sa stavom 1 Krivičnog zakonika Kosova, za koju je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Istraga protiv ministra administracije lokalne samouprave iz redova Srpske liste u Vladi Kosova Ivana Todosijevića, pokrenuta je početkom aprila. Pre toga kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio ga je sa funkcije, a na njegovo mesto imenovana je Adriana Hodžić.

Haradinaj je Todosijevića smenio zbog, kako je obrazložio, govora mržnje, a tek nakon što su mediji podsetili na njegovu izjavu povodom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja u Zvečanu.

Takođe, u aprilu je kabinet kosovske vlade ovlastio ministarstvo pravde da izradi nacrt „zakona o kažnjavanju poricanja zločina Srbije i genocida tokom nedavnog rata na Kosovu”.

Izradu ovog zakona tada su osudili srpski zvaničnici, među njima i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Najava uvođenja verbalnog delikta na Kosovu i Metohiji u 21. veku je cinična igra šiptarskih ratnih zločinaca i terorista, koji se listom nalaze u privremenim institucijama u Prištini“, rekao je Đurić.

Nema osnova za pokretanje istrage, Todosijević je zaštićen imunitetom za sva verbalna krivična dela, a povrh toga, ova istraga preti da ozbiljno ugrozi slobodu govora, u razgovoru za KoSSev, po pokretanju istrage rekao je advokat Nebojša Vlajić.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još