Brnabić: Upozoravali smo

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Beograd sedam meseci upozoravao na moguće posledice taksi koje je Priština uvela na srpsku robu.

Prema njenim rečima zatvaranje prodavnica na severu Kosova upravo je posledica toga, a ujedno je poručila i da će Beograd u svakom trenutku biti spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu.

Na pitanje o situaciji na severu Kosova, gde su danas zatvorene sve prodavnice u znak protesta zbog prištinskih taksi, Brnabić je istakla da je Beograd sedam meseci upozoravao, ali da joj se, nažalost, ne čini da je to ozbiljno shvaćeno od strane međunarodne zajednice.

“Osim usmenih poziva da se ukinu takse, ništa više nije urađeno, iako je mnogo toga moglo. I naravno da je došlo do ovoga”, konstatovala je Brnabić na konferenciji za novinare.

Dodala je da su prekidani alternativni pravci za robu, da je čak došlo do toga da se puca na kamione sa hranom, a da na to niko ne reaguje. To je, ponovila je, posledica svega na šta Beograd ukazuje sedam meseci.

“Neverovatno je da dozvolite da u Evropi danas žive građani koji ne mogu da kupuju namirnice samo zato što one imaju nacionalnu i etničku osnovu. To nije Evropa kojoj pripadam”, poručila je premijerka.

Ona je ponovo izrazila nadu da će Evropa i SAD reagovati, iako, kaže, nije sigurna da imamo neke naročite osnove da to očekujemo.

Brnabić je napomenula da je odluka o zatvaranju prodavnica racionalna, jer se ne može više da se “na kašičicu” dobijaju stvari koje građani žele – ili ih ima ili ih nema. Kako je rekla, vlasti u Prištini se trude da prekinu svaki vid alternativnih pravaca snabdevanja građana.

Premijerka Srbije je poručila da će Beograd pratiti situaciju i biti u svakom trenutku spreman da pomogne srpskom narodu na Kosovu i Metohiji.

Izvor: RTV Kim / Tanjug

Comments

Pročitaj još