• Početna>
  • Vesti>

Šapić: Potrebno voditi računa o ljudima i svetinjama na Kosovu

U rešavanju kosovskog pitanja treba se voditi glavom, a ne emocijama, jer ćemo, u suprotnom, pevati pesme i nestajati, izjavio je FoNetu predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić i poručio da je, pre svega, potrebno voditi računa o ljudima i svetinjama na Kosovu.

U serijalu razgovora Kosinus, on je naglasio da kosovsko pitanje neće biti rešeno bez međunarodnog faktora i velikih sila, pa bi Srbija u tom poretku trebalo da se nada nekim srećnijim i boljim okolnostima.

Šapić je novinarki Bojani Milovanović rekao da će velike sile gledati svoje interese, dok je u našem interesu da budemo mudri.

„Sve stvari u svetu se dešavaju uz velike sile, samo je pitanje kako će se one ponašati. Proteklih decenija te sile nama nisu bile preterano naklonjene“, podsetio je Šapić, koji se nada da će nam se u budućnosti neke okolnosti „namestiti“.

Smatra da ne bi trebalo podgrevati konflikt i da je sporazum dobra stvar, ali ipak, ne vidi rešenje i mogući kompromis, pošto su srpska i albanska strana na potpuno različitim pozicijama. „Ne znam oko čega može da se postigne kompromis. Ako bi bilo moguće, to bi bilo sjajno, ali ne bih baš voleo da se postigne kompromis na srpsku štetu, onda se to baš i ne zove kompromis“, predočio je Šapić.

Pitanje stolice za Kosovo u UN, prema njegovoj oceni, suštinski ne zavisi od nas, nego od Rusa i Kineza. Ipak, ne vidim razlog da Srbija pristane na to da Kosovo postane članica UN.

„Pritom, u aktuelnim trenutku to bi bilo direktno kršenje Ustava“, upozorio je Šapić i poručio da je za svaku ustavnu promenu potreban referemdum. Napominje da, u slučaju bilo kakve promene granica ili uređenja, građani moraju da budu obavešteni o svim okolnostima i posledicama koje to nosi. „Tu ne bi trebalo lobirati rođeni narod. Mislim da odluka, u slučaju promene Ustava i referenduma, mora da dođe istinski iz naroda i nijedan pojedinac na to ne bi trebalo da utiče“, naglasio je Šapić.

Kada je reč o razgraničenju, on zapravo ne zna šta taj termin znači, iako su ga svi komentarisali. ali ga niko nije objasnio, niti je zvanično zaživeo kao opcija.

„Pre nego što je zvanično zaživeo, on je zvanično umro“, pa Šapić ne vidi zašto bi se „uopšte bavio razgraničenjem kao terminom za koji ne zna šta zapravo znači“. „Možda nisam dovoljno mudar i pametan kao drugi političari, ali ja ću da ga preskočim“, zaključio je Šapić.

Izvor: FoNet / Danas

Comments

Pročitaj još