• Početna>
  • Vesti>

Savet ministara EU: Srbija da ubrza reforme u pravosuđu, Beograd i Priština da nastave dijalog

Foto: Virginia Maoy

EU poziva Srbiju na ubrzavanje reformi vladavine prava, pohvaljuje sprovedene ekonomske reforme, a od Beograda i Prištine traži nastavak dijaloga, stoji u nacrtu zaključaka koji bi Savet ministara EU trebalo da usvoji danas u Luksemburgu. Na sastanku čija tema je proširenje na Zapadni Balkan, očekuje se da će evropski ministri odložiti odluku o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom za drugu polovinu godine.

U zaključcima o Srbiji Savet ministara poziva Beograd da značajno ubrza reformske napore i ostvari konkretne i opipljive rezultate u osnovnim oblastima, pre svega vladavini prava.

Savet ministara poručuje da je sadašnji status kvo u dijalogu Beograda i Prištine neodrživ i poziva na nastavak dijaloga “što je pre moguće”.

“Priština mora da povuče uvedene tarife i uzdrži se od svake akcije koja može biti shvaćena kao provokacija”, navode ministri i ocenjuju da je uvođenje tarifa jasno kršenje CEFTA sporazuma i duha Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Prištine, i ujedno podrivanje regionalne saradnje.

Kad je reč o Beogradu, potrebni su dalji napori na “uspostavljanju povoljnog ambijenta za dijalog, uključujuci i angažman Beograda na medjunarodnom i regionalnom planu i uzdržavanje od akcija koje mogu biti shvaćene kao provokacija”, stoji u zaključku.

Ministri su pohvalili “kontinuirani napredak” Srbije u ekonomskim reformama i pozvali na dalje podsticanje konkurentnosti i dugoročnog rasta “kroz strukturne reforme, posebno energetskog sektora i tržišta rada, kao i veću transparentost i predvidljivost zakonskog okvira”.

O parlamentu i slobodi izražavanja 

Podsećajući da je evropska integracija strateški izbor Srbije, Savet ministara EU pozvao je vlasti na “čvršću posvećenost evropskim vrednostima”, ističući da bi Vlada Srbije trebalo da o tome aktivnije i jasnije komunicira u javnosti.

Transparetnost, kvalitet donošenja zakona i istinski međpartijski dijalog treba da budu pojačani, navodi se u tekstu zaključaka koji se odnosi na rad parlamenta.

U delu koji govori o vladavini prava, naglašava se da je potreban “poseban naglasak na nezavisnost i efikasnost pravosuđa, uključujući i tekuće promene ustava” kao i opipljivi rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.

“Nedostatak napretka u oblasti slobode izražavanja i dalje je razlog za ozbiljnu zabrinutost”, navodi se u zaključcima, uz ocenu da je ostvaren napredak u pripremi medijske strategije, koja treba da bude “hitno primenjena u praksi na inkluzivan i transparentan način”.

Ministri pozivaju Srbiju da se “postupno” uskladi sa zajedničkom spoljnom politikom EU i da”prioritetno” preokrene sadašnji negativni trend u ovoj oblasti, istovremeno pozdravljajući aktivno učešće Srbije u misijama i operacijama EU.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još