Makron 15. i 16. jula u Srbiji

S astanak Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona biće prilika za unapređenje bilateralnih odnosa i postizanje razumevanja o čitavom spektru pitanja, od kojih je kosovski problem najvažniji.

Francuski šef države Emanuel Makron boraviće u poseti našoj zemlji dva dana, 15. i 16. jula, kao gost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saznaje Politika. Sama činjenica da je reč o dvodnevnoj poseti svedoči o želji francuske strane za potvrđivanje i dalje jačanje dobrih odnosa, uključujući i sve razvijeniju ekonomsku saradnju i godišnju razmenu koja dostiže milijardu evra.

Posebna čast za Srbiju je to što francuski državnik dolazi u Beograd odmah posle glavnog nacionalnog praznika 14. jula – Dana Bastilje. Sve to ukazuje da Pariz želi značajno da aktivira svoje prisustvo u našoj zemlji i regionu, a Beograd je na tom putu nezaobilazna stanica.

Koliko će u tome biti uspešan, videće se i od ishoda najavljenog skupa lidera zapadnog Balkana, početkom jula u francuskoj prestonici, ali do sada još uvek nije potvrđeno da će do njega i doći, imajući u vidu nepopustljivost Prištine da ukine nametnute protivpravne takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Bez toga, kako je više puta ponovio predsednik Vučić, nema osnova za nastavak dijaloga, pa bi uspeh samita u Parizu bio doveden u pitanje – na isti način kako se bez rezultata okončao i prethodni sastanak, krajem aprila, u Berlinu. U svakom slučaju, sastanak predsednika Srbije i Francuske u Beogradu biće prilika za unapređenje bilateralnih odnosa, ali i za postizanje većeg razumevanja o čitavom spektru pitanja, od kojih je kosovski problem najvažniji.

Podsetimo, prvobitno je poseta Emanuela Makrona bila najavljena za početak decembra prošle godine, ali je pomerena zbog izbijanja pobune „Žutih prsluka” u Parizu i nizu drugih gradova. Francusku je zahvatio talas masovnih protesta tokom kojih je morala da interveniše i policija, bilo je mnogo povređenih, ali i najmanje 11 izgubljenih života u nasilju i opštem metežu. Predsednik Makron je tada najavio da poseta Srbiji nije otkazana, već samo odložena i reklo bi se da sada dolazi u važnom trenutku, kada je Beograd izložen ogromnim pritiscima u pogledu KiM.

U tom smislu, ohrabruje da je predstavnica Francuske na prekjučerašnjoj sednici SB UN u Njujorku, posvećenoj južnoj srpskoj pokrajini, imala balansiraniju retoriku u poređenju s drugim zapadnim državama, koje priznaju nezavisnost Kosova. Ona je takođe podržala „borbu protiv kriminala i korupcije”, ali je ukazala i na to da je policijska akcija Prištine morala da vodi računa i o „lokalnom kontekstu”, odnosno o legitimnim interesima srpskog stanovništva. Sve to svedoči da Pariz može biti otvoreniji za predloge srpske strane kada je reč o postizanju kompromisnog rešenja.

Izvor: Politika

Foto: AFP

Comments

Pročitaj još