Pacoli: Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om

Ex-President of Kosovo Behgjet Pacolli looks on during a press conference late on April 6, 2011 in Pristina. Kosovo governing coalition and the leading oposition party agreed today to propose a neutral candidate for the top post in order to resolve a political crisis threatening to force new elections. AFP PHOTO/ ARMEND NIMANI / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Nakon što je u svom jušerašnjem govoru pred SB UN šef UNMIK-a Zahir Tanin ocenio da su kosovske vlasti prekršile niz međunarodnih propisa, te da nisu poštovale imunitet osoblja UN prilikom hapšenja dva pripadnika UNMIK-a u akciji koju su policijske jedinice sprovele 28. maja, reagovali su kosovski zvaničnici sa novom serijom kritika na račun UN.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je UNMIK taj koji “krši međunarodno pravo”, da je njegov govor “potpuno neprihvatljiv” i da su kosovske vlasti navodno prekinule komunikaciju sa ovom organizacijom.

“Govor šefa UNMIK-a bio je potpuno neprihvatljiv. On nije izrazio žaljenje zbog neprihvatljivog ponašanja njegovog osoblja. Dobiće uvek isti odgovor onda kada se međunarodna misija koristi za stvaranje prepreka vladavini prava i državi Kosovo. Kosovo se ne žali, delovali smo kao država i to ćemo činiti uvek. Osoblje UNMIK-a krši međunarodno pravo i Povelju UN-a. Zvaničnik je opstruisao rad policije, a drugi zvaničnik je uhvaćen u krađi. Trebalo bi da se time UNMIK pozabavi, ne Kosovom. Prekinuli smo komunikaciju sa UNMIK-om i dokle god oni ne razjasne situaciju, nećemo ih smatrati prijateljima Kosova. Imidž UNMIK-a danas je za žaljenje”, naveo je Pacoli dalje u postu na Fejsbuku.

UNMIK bez komentara zbog istrage

U odgovoru za “KoSSev” na Pacolijeve navode, portparolka UNMIK-a Sanam Dolatšahi (Sanam Dolatshahi), kaže: “Zbog činjenice da su Ujedinjene Nacije već uključene u ispitivanje o preciznim okolnostima u vezi sa hapšenjem i povređivanjem dva člana svog osoblja, Misija neće komentarisati”.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još