Napad na Srbe u Zebincu

Dvojica Srba su zadobila lakše povrede, kada su ih u novobrdskoj opštini, uz pretnju pištoljem, napala trojica Albanaca. Do ovog incidenta je, prema rečima napadnutih Srba, došlo jer jedan od njih nije pristao na ucenu i nije hteo da proda njivu. O ovom  incidentu je obaveštena Kosovska policija, koja radi na rasvetljavanju slučaja.

Vlastimir Arsić iz Jagodine i Srđan Ivković iz Prekovca napadnuti su sinoć u blizini sela Zebince, kada su se vraćali iz Gnjilana. Trojica Albanaca su ih sačekala i fizički napala, a nakon opšte tuče, prećeno im je i oružjem.

“Razlog je Džavit Vaseliju, uzurpirao mi je oko 90 ari njive. Izorao je oko njive i tvrdi da je to sada njegovo, da ja nemam pristup. Tražio je da mu potpišem neke papire. Kada sam prvi put sa rođakom obišao tu njivu, on je izašao iz džipa i rekao da je zainteresovan da je kupi. Ponudio je 135 evra po aru i kaparu od 100 evra. Rekao sam mu ne mogu da prodam jer nisam jedini naslednik, da dok se ne završi ostavinski postupak, ne mogu da prodam. Uputio mi je pretnju telefonom, posle čega se više nisam javljao na telefon. Onda mi je rekao: ‘Slusaj, ja sam spremio papire, znam gde živiš, doći ću tamo ako ne potpišeš'”, objašnjava Vlastimir Arsić iz Jagodine.

“Oni su stali džipom i počeli da prete, prilazeći nam. Jedan je skočio na mene, drugi na Vlastimira, izbila je tuča, jedva sam se odbranio. Pretrpeo sam lakše povrede na nozi i glavi. Video sam da jedan od njih repetira pištolj, da li je hteo da puca – ne znam, ali imao je pištolj u rukama”, istakao je Srđan Ivković iz Prekovca.

Napadnuti Srbi su slučaj prijavili Kosovskoj policiji, koja je obavila uviđaj. Dalja istraga će pokazati pod kakvim okolnostima je došlo do ovog incidenta i biće utvrđena krivica, poručuju iz policije.

“Kosovska policija je juče oko 19.30 informisana da se desio incident u selu Zebince. Jedinice su odmah pokrenule istražni postupak, izašle su na lice mesta i saznale da je došlo do incidenta između Albanaca i Srba. Došlo je do tuče, jedan kosovski Srbin je tražio pomoć ovde u Gnjilanu, pretrpeo je lakše telesne povrede. Drugi nije bio povređen, ali je bio kod lekara. Kosovska policija je i dalje u potrazi za osumnjičenim, znamo o kome se radi. Ono što znamo jeste da se radi o imovinskim problemima između osumljičenih i žrtve u ovom slučaju”, kazao je Ismet Hašani, portparol Kosovske policije za region Gnjilana.

Meštani Prekovca su sa zebnjom primili vest o napadu na Srbe i strahuju od ponavljanja ovakvog incidenta. Napominju da su do sada brinuli zbog krađa, koje su bile česte, a posle ovog napada se više ne osećaju bezbedno.

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još