Danas u Gračanici takmičenje u pružanju prve pomoći

Na takmičenju u pružanju prve pomoći koje je održano u Lapljem Selu učestvovalo je 24 ekipa iz 18 organizacija podeljenih u kategoriji omladinaca i podmlatka.

Dobro poznavanje prve pomoći u nekim situacijama može biti od životne važnosti. Zbog toga, Crveni krst redovno sprovodi aktivnosti u obučavanju njegovih članova. Koliko su toga naučili i čija je ekipa bila najbolja, odlučivalo se na takmičenju koje je održano u Lapljem Selu.

“Jedna od najpopularnijih aktivnosti jeste prva pomoć,aktivnost koja okuplja najveći broj mladih i koja vas privuče da budete čitavog svog života u crvenom krstu.Ono što vi danas radite je veoma važno-znanje o prvoj pomoći i ono što ćete sutra raditi kada i vi postanete instruktori gde ćete druge učiti da isto to rade što i vi danas“, obraćajući se takmičarima istakao je Dragan Radovanović, predsednik Crvenog krsta Srbije.

“Ovo je deo jednog sistema koji je u organizovanju Crvenog krsta Srbije i gde se od najosnovnijih oblika organizovanja pa do nacionalnog nivoa organizuje provere znanja i sposobnosti veština naših saradnika,volontera, mladih i svih uzrasta u poznavanju prve pomoći“, kaže Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Sbije.

“Mi pokazujemo da smo kao organizacija spremni da sprovodimo sve programe od prve pomoći, delovanje u nesrećama znači aktivnosti koje su vezane upravo za ukazivanje prve pomoći. Mi smo danas ovde i sva ova deca i omladinci koji več duže vreme učestvuju u aktivnosti organizacije crvenog krsta se na današnji dan kroz takmičarski duh još više upoznaju i zblizavaju i to je jedna od naših osnovnih karakteristika u organizaciji crvenog krsta“, naveo je Dragiša Murganić, predsednik Crvenog krsta Kosova.

Iz Crvenog krsta iz Gračanice kažu da nije bilo teško organizovati ovo takmičenje.

“Ovo je naša ustaljena aktivnost. Mi svake godine organizujemo takmičenje prve pomoći,u zavisnosti gde treba da se održi naravno organizacija domaćina uvek ima malo više posla. Ovo je već sve uhodano kod nas i verujem sa dobrim volonterima i sa dobrim ljudima za pripremu takmičenja sve brzo i dobro prođe”“,između ostalog kaže Sveta Živić,  Sekretar Crvenog krsta u Gračanici.

Najveći motiv za mlade je pomoć prilikom nezgoda i nesreća.

“Hoću da pomažem ljudima svojim humanitarnim radom i lepo mi je kada nekome pomognem i usrećim ga“, kaže Ognjen Radivojević, član ekipe prve pomoći iz Zvečana.

“Volim da pomažem ljudima i to je glavni razlog zbog čega sam pet godina volonter Crvenog krsta“, ističe Ilija Ilić, volonter Crvenog krsta iz Štrpca.

“Za ovo takmičenje sam se spremao mesec dana, a moj motiv za ovo je što je i moja sestra nekoliko godina učestvovala na ovom takmičenju i evo i ja sam sada ovde“, istakao je Bogdan Miladinović iz ekipe podmlatka iz Leposavića.

Četiri najbolje ekipe sa današnjeg takmičenja, dve iz podmlatka i dve omladinske, takmičiće se na prvenstvu koje će biti održano u Srbiji.

Izvor: RTK 2

Comments

Pročitaj još