• Početna>
  • Vesti>

U Klokotu i Partešu formiran mehanizam za borbu protiv porodičnog nasilja

Inaugurativna sednica koordinacionog mehanizma protiv nasilja u porodici za opštine Klolot i Parteš održana je danas u Gornjoj Budrigi.

Sastanku su, pored opštinskih zvaničnika, prisustvovali šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratuu sa saradnicima, zamenik ministra pravde u Vladi Kosova Naim Ćeljaj, predstavnici KFOR-a, policije, pravosudnih organa i drugih javnih institucija na centralnom i lokalnom nivou. 

Tom prilikom potpisan je Memorandum o razumevanju „Instuticionalizacija koordinacijskog mehanizma protiv nasilja u porodici i njihovog načina rada u opštinama Klokot i Parteš“. Ovakvi memorandumi su do sada potpisani u 17 kosovskih opština, a ovo su prvi koji se odnosi na opštine sa srpskim većinskim stanovništvom.

Za koordinatora uspostavljenog mehanizma za obe opštine izabrana je Milica Jovanović, službenica za rodnu ravnopravnost u opštini Parteš, a njen zamenik će biti kolega iz Klokota Aleksandar Stoiljković. 

Prisustvujući potpisivanju memoranduma šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratuu istakao je da nasilje u porodici postoji svuda u svetu, pa i na Kosovu, a naš zadatak je učinimo sve da bi sprečili ovu pojavu. 

„U poslednjih deset godina, najmanje 34 žene na Kosovu okončale su svoj život kao posledica nasilja koje su pretrpele od svojih muževa ili očeva“, rekao je Bratu i izrazio bojazan da porodičnog nasilja ima i u opštinama Klokot i Parteš, ali da se ti slučajevi slabo prijavljuju policiji.

Zamenik gradonačelnika Klokota Saša Mirković smatra da je nepravedno to što u lokalnoj sredini još nisu funkcionalni Centar za rad i Centar porodične medicine koji zapošljavaju samo po jednog službenika, a ti  centri su neophodni za prevenciju i borbu protiv porodičnog nasilja.  

OEBS najavljuje da će do kraja godine ovakvi memorandumi biti potpisani i u ostalim opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još