• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Kosovo i Metohija deo Republike Srbije,spremni smo za sporazum koji će garantovati najviši stepen autonomije

“Haradinaj treba da prihvati stvarnost da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija deo Republike Srbije, a Srbija je spremna za sporazum kojim će Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija garantovati najviši stepen autonomije, u skladu sa evropskim i svetskim standardima” kaže se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

“Takođe, spremni smo da garantujemo brojna ljudska prava, uključujući pravo na upotrebu jezika i pisma za žitelje albanske narodnosti u našoj južnoj pokrajini, obrazovanje na maternjem jeziku i mnogo šta drugo. Srbija je država i Albanaca sa Kosova i Metohije i potrebno nam je međusobno poštovanje i uvažavanje” navodi Đurić i dodaje da je Srbija, uključujući Kosovo i Metohiju, jedno društvo i to je realnost koju u Prištini, kako kaže, konačno treba da prihvate.

Haradinaj čini sve da sruši dijalog

“Dve godine Haradinaj gazi sve sporazume i dogovore i čini apsolutno sve da sruši dijalog Beograda i Prištine. I to čini pred očima celog sveta. Danas veoma loše glumi želju za sporazumom, plasirajući ideje koje su van kontakta sa stvarnošću u Srbiji, čiji je Kosovo i Metohija sastavni deo” zaključuje se u Đurićevom saopštenju.

Haradinaj: Takse uvedena kako bi se dobilo priznanje

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovio je da je taksa na srpske proizvode uvedena kako bi se dobilo priznavanje Kosova od Beograda.

“Odluka o taksi je legitimna odluka vlade suverene države. Nema veze sa bilateralnim odnosima sa drugim državama. To je legitimna mera koje je Kosovo preduzelo i odnosi se na priznavanje Kosova od strane Srbije”, rekao je juče Haradinaj .

Comments

Pročitaj još