• Početna>
  • Vesti>

Ambasada SAD: Građani i civilno društvo da pozovu na odgovornost političkih partija

Ambasada Sjedinenjih Američkih Država u Prištini je saopštila da ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva kao i Sjedinjenih Američkih Država sa pažnjom prate izbore održane 19. maja 2019. godine.

Oni dodaju da je izborni dan protekao u mirnoj atmosferi.

Ipak, ambasade se prisećaju nalaza Izborne posmatračke misije Evropske unije (EOM) iz 2017. godine, koja je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog zastrašivanja u mnogim područjima gde žive kosovski Srbi, posebno  političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi.

Dodaje se da ovi nedostaci, kao i zahtevi za ažuriranje biračkih spiskova i razjašnjavanje procedura, ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima.

Ambasada SAD-a u Prištini je pozvala sve aktere, institucije i političke partije hitno reše pomenute nedostatke.

“Pozivamo sve relevantne aktere, uključujući institucije i političke partije iz celog spektra da hitno reše ove nedostatke sprovođenjem preporuka Izborne posmatračke misije Evropske unije. Ohrabrujemo građane i civilno društvo da pozovu na odgovornost političke partije na osnovu preuzetih obaveza iz zajedničke deklaracije u Skupštini Kosova u aprilu 2019. godine u cilju jačanja izbornog procesa. Takođe pozivamo one koji su izabrani da preuzmu svoje pozicije i obavežu se na zastupanje interesa svojih zajednica bez smetnji” zaključuje se u saopštenju ambasade SAD- na Kosovu.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još