• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Zahvalni smo Kongu što je dosledan po pitanju KiM

Šef diplomatije Ivica Dačić tokom zvanične poseti Demokratskoj Republici Kongo sastao se sa predsednikom te zemlje Feliksom Čizekedijem.

Dačić je istakao da su Demokratska Republika Kongo i Republika Srbija su dve izuzetno prijatljske zemlje sa dugom tradicijom odnosa, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

“U tom smislu smo razgovarali kako da unapredimo našu saradnju i na političkom planu, kao i da razmenjujemo posete. Pozvao sam predsednika da na jesen poseti Srbiju što je on sa zadovoljstvom i prihvatio”, naveo je Dačić.

Kako je naglasio, cilj nam je da unapredimo saradnju i u oblasti ekonomije – da povećamo obim spoljnotrgovinske razmene, da imamo dobru saradnju u oblastima odbrane i bezbednosti.

Dodao je da će Srbija ponuditi stipendije za studente iz Konga, kao što je to bilo u vreme Jugoslavije.

Prema njegovim rečima, dve zemlje treba jedna drugoj da budu jedni prijatelji na međunarodnom planu i da se podržavaju u međunarodnim organizacijama.

“Srbija podržava Kongo na međunarodnom planu i u međunarodnim organizacijama, i isto tako, veoma smo zahvalni Kongu na podršci koju pruža Srbiji i našem teritorijalnom integritetu”, rekao je Dačić.

Novoizabrani predsednik je još jednom naglasio da Kongo neće menjati svoj stav u vezi sa teritorijalnim integritetom i pitanjem KiM.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još