• Početna>
  • Vesti>

Uloženi novac na severu Kosova podrška liderima, a ne građanima

Na debati održanoj u Medija centru u Čaglavici tražio se odgovor na pitanje „Gde su uloženi milioni evra na severu Kosova?“. Dok neki panelisti tvrde da za svaki uloženi evro postoji detaljan izveštaj, kao i da su građani obavešteni o svemu, drugi smatraju da „ni odbornici, ni građani nemaju informacije o tome kako se sredstva troše“.

Koautorka istraživanja “Gde je uloženo 32 miliona evra na severu Kosova” – Sanja Sovrlić, navela je da se u studiji pod nazivom “Da li živimo bolje?”, iz 2016. godine, pominje podatak da je od potpisivanja Briselskog sporazuma u aprilu 2013. do 2016. godine izdvojeno preko 32 miliona evra za realizaciju 249 projekata iz fonda EU, Vlade Kosova i Fonda za sever.

Od čega je EU uložila oko 9,5 miliona, Vlada Kosova za kapitalne projekte u 2015. godini nešto više od 15 miliona, i nešto više od 7,5 miliona, u tom trenutku, kada je u pitanju Fond za razvoj severa Kosova. Kada je u pitanju taj fond, cifra se popela na preko 9 miliona. To je ono što su opšta ulaganja”, objasnila je Sovrlićeva i dodala:

Kada su u pitanju ulaganja EU, podaci koje smo mi dobili iz Kancelarije EU se odnose i na period od 2010. godine, što znači da je u periodu od 2010. do 2015. godine uloženo 54,5 miliona evra. Mi smo istraživanjem obuhvatili samo ulaganja EU u dve grant šeme koje su objavljene nakon potpisivanja Briselskog sporazuma“.

Sovrlićeva ističe da je jedan od zaključaka do kog su došli prilikom istraživanja činjenica da su sredstva dodeljena severu Kosova “više bila podrška politički izabranim liderima, nego kvalitetu života građana”.

Zamenik ministra finansija u Vladi Kosova Fatmir Gaši, saopštio je prisutnima u Medija centru cifre i pobrojao projekte koji su bili dodeljeni severnim opštinama u periodu od 2015. do 2018. godine.

U tom periodu, dodeljeno je za razne projekte, za infrastrukturu, zdravstvo, obrazovanje, razvoj malih i srednjih preduzeća 10.991.801 evro. Po opštinama, Leposavić je dobio oko 2.061.000 evra, Zubin Potok 2.501.000, Zvečan 3.014.000 i Severna Mitrovica 3.415.000 evra“, kazao je Gaši.

On je naveo, da se radi o projektima koji su dodeljeni na osnovu zahteva opština, kao i da je prisustvovao nekolicini sastanaka koji su bili organizovani tom prilikom, te da je lično dao uputstva predstavnicima četiri opštine na severu, “da nijedan projekat ne može doći do Fonda ako ne prođe kroz SO tih gradova, odnosno, dok građani ne diskutuju o tim projektima”.

Ministarka administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Adrijana Hodžić kaže da je transparentnost, generalno na severu, na niskom nivou, ali da to nije krivica lokalne samouprave.

“Zato što smo mi, kao opština, organizovali javne debate, javna saslušanja sa građanima – mogu vam, uz punu odgovornost reći da svaki projekat, svaka inicijativa koja je rađena iz opštinskog budžeta Opštine Severna Mitrovica, ima kao podnosioce građane te opštine, uz priloženu peticiju sa potpisima građana za taj projekat. Mogu vam odgovorno tvrditi da je sve što smo radili bilo uvažavanje volje građana“, kazala je Hodžićeva.

Ona je istakla da su od 2013. godine u opštinu Severna Mitrovica sa razlogom uložena ogromna sredstva.

Nakon konflikta koji smo imali, mi imamo totalno novu situaciju u opštini Severna Mitrovica. Imamo novu opštinu, gde su sve zgrade od vitalnog značaja ostale u drugoj opštini, opštini Južna Mitrovica, tako da su potrebe opštine Severna Mitrovica bile znatno veće u odnosu na bilo koju drugu opštinu, bilo na severu ili jugu Kosova“, navela je Hodžićeva, koja je tokom debate prezentovala fotografije urađenog u toj opštini.

S druge strane, odbornica u SO Severna Mitrovica Ksenija Božović kaže da ni odbornici, ni građani nemaju informacije o tome kako se troše sredstva u njihovoj opštini.

“Ogromne pare su došle i troše se na severu Kosova. Opštine se finanasiraju iz opštinskog budžeta, sopstvenih prihoda koje ostvaruju, iz evropskih fondova, iz Fonda za razvoj severa, ali i donacija koje stižu od stranih investitora, a koji nikada nisu transparentni. Nikada mi, kao odbornici ne znamo šta je sve od sredstava uloženo, a možete da zamislite onda šta građani znaju o tome šta je sve došlo u našu opštinu“, rekla je Božovićeva.

Ona je istakla, da na svakoj sednici SO dolazi do neslaganja izveštaja, da se greške ponavljalju, a predlozi odbornika i građana ne uvažavaju.

Poziv za učešće na ovoj debati upućen je i predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću. On se nije odazvao, kao ni predstavnici EU na Kosovu koji su svoje odsustvo opravdali zauzetošću.

Izvor: RTV KiM

Comments

Pročitaj još