• Početna>
  • Vesti>

Obeležena 21. godišnjica od kidnapovanja prvog Srbina na KiM

Pre tačno 21 godinu na Kosovu i Metohiji kidnapovan je prvi Srbin Žarko Spasić, čija sudbina i dalje nije rasvetljena.

Predstavnica Udruženja “Kosmetske žrtve” Snežana Marković Zdravković rekla je da su prošle dve decenije, a da porodica Spasić i dalje ne zna gde je Žarko.

“Bilo je posle na stotine i na hiljade porodica zavijenih u crno i mora da se sazna sudbina njihovih najbližih”, naglasila je Zdravkovićeva i istakla da je Žarko Spasić bio zatočenik logora Likovac pod komandom Fatmira Ljimaja.

Predstavnica Udruženja rekla je da jedino što preostaje jeste poverenje u rad Specijalnog suda, ali kako kaže, Sud u stvari ne postoji, već samo specijalizovana veća koja rade po ustavu tzv. vlade Kosova.

“Kako da očekujemo od onih koji su zločine činili da dele pravdu, zar će sami sebi suditi”, navela je Zdravkovićeva.

Predsednik Udruženja Simo Spasić istakao je da je njegov brat od strica Veljko Spasić takođe bio kidnapovan, nedugo nakon kidnapovanja Žarka.

Spasić je optužio “dosovski režim” za oslobađanje albanskih zločinaca i terorista iz srpskih zatvora i naglasio da je još uvek nejasno zbog čega tadašnja vlast u Srbiji nije zatražila razmenu zarobljenika i oslobađanje i povratak Srba svojim porodicama.

“Imam dva zahteva, da Srbija izgradi spomenik svim žrtvama sa KiM od Košara do Horgoša, kao i da država zakonom reguliše prava porodica civilnih žrtava rata, kao svuda u regionu”, naveo je Spasić.

Dodao je da je “nažalost siguran da Ljimaj, Haradinaj, Tači niti Veselji neće dobiti nijedna dan robije za sve što su radili”.

Direktor rudnika Belačevac Srđan Kovačević rekao je da su sve otmice počele 14. maja 1998. godine i da još uvek nema istine niti pravde za otete rudare na KiM.

“Nedugo zatim su oteli još devet rudara oteli, Belečevac je bio jedan od stubova države na KiM, a cilj je bio da se uplaše Srbi i nakon toga su usledila i ubistva”, istakao je Kovačević.

Đurić: Da ne zaboravimo žrtve 

Direktor za Kancelariju za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je u spomen-sobi “Kosmetske žrtve” da je naša obaveza da ne zaboravimo srpske žrtve na KiM još veća u vremenu kada albanski zločinci govore kako su oni žrtve, umesto da budu iza rešetaka.

“Sramota je da vodeći zločinci i komandanti logora terorističke OVK drže lekcije i govore o bilo čijim zločinima na KiM, umesto da svoje dane provode iza rešetaka i u sudskim procesima, gde bi da je pravde i prava odavno bila dokazana njihova krivica”, rekao je Marko Đurić i dodao da Srbija poštuje i čuva spomen na sve naše žrtve.

Direktor kancelarije za KiM dodao je da je sramota Prištine i dela međunarodne zajednice, što je jedan od vodećih komandanata logora Likovac Fatmir Ljimaj danas jedan od vodećih predstavnika Prištine u njihovim institucijama.

Đurić je istakao da porodica Spasić odlično zna ko je ubio Žarka Spasića, brata Sime Spasića, kao i da je Fatmir Ljimaj bio komandant logora Likovac u kom se Žarko nalazio.

Direktor za KiM poručio je da će država Srbija nastaviti da se bori i za one Srbe na KiM koji i danas, posle raznih strahota koje su doživeli od strane OVK, žive u južnoj srpskoj pokrajini.

“Za njih ćemo nastaviti da se borimo na svakom koraku. Večna slava svim ubijenim, kidnapovanim, nedužnim Srbima i svim drugima ljudima koji su stradali na KiM za vreme rata 1998. i 1999. godine”, istakao je Đurić.

Lončar: Zločinci moraju imati ime i prezime

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pručio je ispred Vlade da je prošla 21 godina od te otmice i da postoji saglasnost da nema istine ni pravde po pitanju srpskih žrtava na KiM.

“Očekivalo se da će neki drugi iz međunarodne zajednice odraditi taj posao i da će se doći do pravde, ali se to nije desilo”, rekao je Lončar.

Ministar je istakao da zločinici moraju da imaju ime i prezime i da moraju biti procesuirani, a da će Srbija u tome uspeti jedino ako bude jaka i jedinstvena.

Lončar je dodao da to ne sme više nikad da se ponovi i da moramo zbog budućih generacija da podvućemo crtu.

Izvor: TANJUG,RTS 0

Comments

Pročitaj još