• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Opštinski odbor za bezbednost održao vanrednu sednicu

Povodom učestalih slučajeva krađa i obijanja porodičnih domaćinstva na teritoriji opštine Gračanica opštinski Odbor za bezbednost danas je održao vanrednu sednicu kako bi se zajedničkim idejama i konkretnim aktivnostima na terenu zaustavila nastala situacija.

Predsedavajući Odborom predsednik opštine Gračanica Srđan Popović naglasio je na sednici važnost preventivnog delovanja u cilju sprečavanja napada na imovinu stanovništva opštine i izbegavanja situacija koje bi mogle dovesti u opasnost i živote ljudi.

„Bio je ovo jedan konstruktivan sastanak. Izneli smo sve problemei jednoglasno su usvojeni svi zaključci koje sam predložio. Policija i mi kao opština nastojaćemo da svi zaključci budu sprovedeni u delo. Glavna poruka sa ove sednice jeste da svi moramo da se uključimo u predstojeće aktivnosti i da i meštani budu aktivniji u rešavanje problema i da svaku sumnjivu situaciju i svaku sumnjivu osobu prijave policiji. Među građanima vlada uznemirenost. Moramo da delujemo preventivno i u tom smislu saradnja sa meštanima je neophodna kako bi policija mogla da adekvatno radi svoj posao“, kazao je Popović.

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković istakao je da uprkos poslednjim incidentima bezbednosna situacija na teritoriji opštine Gračanica na zadovoljavajućem nivou i da stanica policije u Gračanici raspolaže dovoljnim brojem službenika.

„Sve preporuke koje su danas usvojene policija će nastojati da sprovede u delo. Ova situacija koja se dešava u Gračanici dešava se i u drugim delovima Kosova. U toku je školovanje novih pripadnika policije i očekujemo da će Policijska stanica u Gračanici od septembra imati jedan optimalni broj policajaca“, rekao je Trajković.

Na sednici kojoj su prisustvovali predstavnici KFOR-a ali i svi članovi odbora, koji čine između ostalih i predstavnici SO Gračanica, policije, crkve, nevladinih organizacija, obrazovnih i zdravstvenih institucije jednoglasno su usvojeni sledeći zaključci za koje je naložena hitna primena.

1. Neophodno je hitno povećati broj policijskih službenika u Policijskoj stanici u Gračanici u skladu sa ranije usvojenom kategorizacijom policijskih službenika kao i aktivnije delovanje stalnih i vanrednih policijskih patrola na terenu na teritoriji cele opštine Gračanica posebno u periodu od ponoći do ranih jutarnjih časova.

2. U skladu sa zakonom i važećim regulativama bez odlaganja informisati javnost i nadležne institucije o policijskim rezultatima sa terena u vezi sa pratećom situacijom.

3. Odbor za bezbednost poziva stanovništvo opštine Gračanica na saradnju i ohrabruje ih da sve sumnjive aktivnosti kao i sumnjiva kretanja pojedinaca prijave Policijskoj stanici u Gračanici na broj telefona 038-606083.Policija je dužna da svaku prijavu proveri.

4. Odbor poziva sve institucije i bezbednosne organe na teritoriji opštine Gračanica na međusobnu saradnju uključujući posebno Policiju, Tim KFOR-a za saradnju i nadgledanje.

5. Odbor zahteva od stanovnika opštine Gračanica koji svoju imovinu (stanove i kuće) izdaju pod zakup da podstanare registruju i prijave policijskoj stanici u Gračanici kao i Opštini Gračanica.

6. Neophodna je i saradnja Policijskih patrola i službi obezbeđenja u institucijama na teritoriji opštine Gračanica.

7. Uspostavljanje bolje koordinacije između Opštine, Policijske stanice u Gračanici Lokalnih odbora za bezbednost i meštana.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još