Ambasador Švajcarske: Promena granica donosi probleme

Švajcarski ambasador na Kosovu Žan Huber Lebet (Jean-Hubert Lebet) izjavio je da ideja o korekcija granica nikada nije funkcionisala.

“Promena granica ne funkcioniše i nikada u istoriji nije funkcionisala. Ako se granice pomeraju, uzroci sukoba neće biti rešeni, posebno na Balkanu”, rekao je Žan Huber Lebet.

On je dodao da će promena granica doneti probleme kako za Kosovo tako i za Srbiju.

“Berlinski samit potvrdio je važnost postizanja sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju i integraciju u EU. U tom kontekstu neophodno je naglasiti neka ključna pitanja. Promena granica ne funkcioniše i nikada u istoriji nije funkcionisala. Ako se granice pomeraju, uzroci sukoba neće biti eliminisani, posebno na Balkanu. Imaćete problema”, istakao je on.

“Drugo, kada je sporazum obavezujući i brza rešenja su nestabilna. Da bi se postigao sporazum, potrebno je poverenje između strana i potrebno je vremena. Proces bi trebalo da bude sveobuhvatan i transparentan. Primena sporazuma je važna. Mnoga dogovorena pitanja još nisu ispunjena”, dodao je ambasador Švajcarske na okruglom stolu KDI o dijalogu Kosovo – Srbija.

Na okruglom stolu je učestvovao i kosovski premijer Ramuš Haradinaj koji je kazao da korekcija granice vodi ka “novom ratu”.

“Mi smo za rešenje, ali ja ne mogu da odem iz Meje, Male Kruše do Berlina i da vam kažu povuci taksu. Pristao sam da sednem sa Miloševićevim izabranicima, koji sada vode Srbiju, Vučićem i Dačićem. Ne možete nastaviti da tražite težak put. Nakon Trampovog pisma, nismo preduzeli nove mere, iako su bile spremne. Svako ko kaže da se mir postiže korekcijom granica zna da to vodi ka tragediji i ratovima, i oni to rade svesno. Čak i stranci znaju da to donosi tragediju, ne želimo novi rat posle 20 godina “, rekao je Haradinaj.

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još