• Početna>
  • Vesti>

Veselji pokreće inicijativu za formiranje suda za “srpske zločine”

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji navodi da je formalno pokrenuo inicijativu za formiranje “međunarodnog suda za zločine koje je Srbija počinila tokom rata na Kosovu”.

Obraćajući se predstavnicima udruženja porodica nestalih, organizacijama proizašlih iz rata, pravosudnim i drugim nezavisnim institucijama, Kadri Veselji je rekao da “srpskim kriminalcima još uvek nije suđeno za hiljade zločina i žrtava na Kosovu”.

“Govorimo o međunarodnom sudu za zločine srpske države, nepristrasnom i potrebnom. Međunarodnom sudu, koji će suditi i kazniti zločine koje je počinila država Srbija tokom rata na Kosovu. Ti zločini dostižu veličinu genocida. Postoji stotine masakra koje je počinila srpska vojska. Desetine hiljada civila je ubijeno, među njima i deca i žene. Postoje hiljade silovanih žena i milion Albanaca proteranih sa Kosova, slično progonu tokom holokausta Jevreja”, rekao je Veselji tokom obrazlaganja inicijative u skupštini.

Dodaje da ni nakon dve decenije niko nije odgovarao.

“Ipak, 20 godina nakon rata ne postoji pravda za ove masakre i zločine. Jer, Haški tribunal je ostavio nedovršenu pravdu za masakre Srbije na Kosovu. Takođe, i međunarodna pravda na Kosovu je potpuno propala. Nažalost, i mi, kao Kosovo, nismo uradili dovoljno – u vezi sa dokumentacijom podataka i svedoka”, dodao je Veselji.

Tvrdi da ovakvo ponašanje leži u logici: “nekažnjeni zločin je ohrabrenje za nove zločine”.

“Ne možemo i ne smemo ostati ravnodušni prema ovoj situaciji, prema ovoj opasnosti. Mi ćemo delovati kao država i kao nacija. Svi relevantni državni mehanizmi, pravosudni sistem, agencije, instituti, univerziteti, udruženja za ratne zločine, mediji i civilno društvo će zajedno raditi na prikupljanju činjenica i dokaza koji dokazuju genocid koji je počinila srpska država na Kosovu”, poručio je Veselji obraćajući se okupljenima na satanku u sali za plenarne sednice.

Tvrdi da će sveobuhvatnim angažovanjem, u Prištini uspeti da tribunal učine neizbežnim.

“Naša poruka je jasna: Kosovo traži pravdu za svoje ubijene, masakrirane i silovane ljude. Ne prihvata tišinu ili poricanje. I ta pravda će se desiti. Srbija će odgovoriti za ove žrtve. Naša poruka kriminalcima i zločincima, koji danas slobodno šetaju kroz Srbiju, je takođe jasna: pohvataćemo vas sve i staviti u okove. Počinili ste zločine zato što ste bili kukavice. Bojali ste se da se suočite se sa Oslobodilačkom vojskom Kosova, napali ste civilno stanovništvo”, zaključio je Veselji.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još