• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Nacrt rezolucije Prištine – akti bez upotrebne vrednosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da je nacrt rezolucije kojom Priština optužuje Srbiju za genocid niz akata koji nemaju nikakvu upotrebnu vrednost, ali imaju za cilj da se jednostavno kaže da se njima ne sviđa tok kojim ide dijalog, odnosno da ne ide onako kako su oni planirali.

Ivica Dačić smatra da to, ipak, znači da se uvažava stav Srbije, i da neće biti baš tako kako su oni planirali, a to je da Srbija samo prizna Kosovo.

“Tu je, naravno, i ova ideja da se formira poseban sud za srpske zločine, kao da do sada ta tema nije 100 puta analizirana i bila na dnevnom redu Haškog tribunala”, istakao je Dačić.

Ministar spoljnih poslova kaže da sve što je moglo da se sudi i presudi Srbima je presuđeno.

“Ako danas, posle proteranih više od 230.000 Srba sa Kosova i Metohije, posle situacije da je u Prištini 1991. godine živelo 40.000 Srba, a da ih sada ima stotinak, da ih je u mom rodnom gradu Prizrenu bilo više od 10.000, a sada ih ima 23 ili 25. Ko je onda počinio etničko čišćenje?”, upitao je Dačić.

Dačić je naveo da ako neko vrši etničko čišćenje ili genocid, onda je krajnji rezultat toga da ima manje naroda nad kojim se to čini.

“U ovom slučaju je jasan pokazatelj da su najveće žrtve svih zločina i etničkog čišćenja bili Srbi, a da su albanske žrtve uglavnom bile žrtve pripadnika terorističke OVK”, naglasio je Dačić.

Ad hok komisija kosovske skupštine pripremila je nacrt rezolucije kojom će od vlasti u Beogradu zatražiti da “priznaju genocid” počinjen na Kosovu i Metohiji tokom 1998–1999. godine. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još