• Početna>
  • Vesti>

Narodno pozorište “Priština” odalo počast poginulom pilotu Pavloviću

Povodom dve decenije od herojske pogibije pilota pukovnika Milenka Pavlovića, glumci Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, sinoć su u Osečini odigrali predstavu “Ženidba”.

Glumica Tamara Tomanović za RTV Kim kaže da je ovo izvođenje predstave bilo veoma emotivno, kako za glumce ovog ansambla tako i za porodicu poginulog pukovnika Pavlovića.

“Ovo igranje ‘Ženidbe’ je bilo posebno za sve nas, jer smo igrali u čast poginulog pilota Milenka Pavlovića, koji je za nas više od heroja. Divno je to što smo smehom veličali njegovo ime, veličali njegov podvig. Na taj način smo pokušali da mu se odužimo za sve ono što je on učinio za nas”, kaže Tomanovićeva.

Supruga poginulog pilota, Slavica Pavlović, kaže da je za nju i njenu porodicu bila velika čast što su upravo glumci Prištinskog pozorišta učestvovali u obeležavanju dve decenije od herojske pogibije njenog supruga.

“Nama je bilo jako drago što je baš Prištinsko pozorište bilo na obeležavanju dvadesetogodišnjice od pogibije mog supruga. Predstava je bila divna, kao i druženje sa tim ljudima koji su došli sa Kosova. Drago nam je što su došli u naš kraj”, kaže Pavlovićeva.

Predstava “Zenidba” koju je po tekstu Nikolaja Gogolja režirao Milan Karadžić, jedna je od najizvođenijih predstava NPP-a.

Komandant koji je poleteo u smrt umesto mlađeg kolege

Pukovnik Milenko Pavlović je poginuo na nebu iznad Valjeva u avionu MIG 29 u borbi sa eskadrilom NATO aviona 04. maja 1999. godine. Bio je pogođen sa tri rakete, ispaljene od strane holandskih pilota sa aviona F-16 “fajting falkon” koji su bili zapadno od Tuzle. Stradao je još u vazduhu, a ostaci njegovog aviona pali su u selo Petnica.

Bio je komandant 204. lovačkog puka Vojske Jugoslavije.

Država Srbija je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko delo.

Pavlović je od svog zamenika u trenutku naređenja o poletanju na avione NATO-a tražio da po svaku cenu zadrži mlađeg kolegu, kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju “Maršal Tito” u Mostaru.
Vazduhoplovnu akademiju je završio u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998.

Iza njega su ostali supruga i dva sina. Sahranjen je 06. maja 1999. godine na Bežanijskom groblju u Beogradu.

Izvor: RTV KiM

Comments

Pročitaj još