• Početna>
  • Vesti>

Tači: Merkelova i Makron nisu tražili od Vučića da prizna Kosovo

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da berlinski skup nije doneo nijednu novu ideju, a da organizatori skupa, Angela Merkel i Emanuel Makron, nisu uputili poziv predsedniku Srbije za priznavanje Kosova.

“Neki su mislili da sve može da se desi i da se tako završi. Ali nije u stvari tako. Ja nisam video takav poziv za priznavanje Kosova ni od Merkelove ni od Makrona, upućeno predsedniku srbije Vučiću, ali nisam video ni spremnost u isto vreme da pet drugih zemalja EU priznaju Kosovo. Nisam slučajno rekao da nije otvorena nijedna nova ideja”, rekao je Tači na konferenciji za medije u Prištini, drugoj po redu za manje od 24 sata po povratku iz Berlina.

Rekao je da je video i da ga raduje približavanje stavova kancelarke Merkel i predsednika Makrona, očekujući da će se to realizovati u Parizu.

Nazvao je “neupućenim neznalicama” one koji su protiv demarkacije granica i koji spominju tako nešto.

“Što se tiče korigovanja granice, svi mogu da budu protiv Preševa, Bujanovca i Medveđe. Ja sam za to da se priključe Kosovu, ne ugrožavajući nijedan centimetar Kosova. Ako je to moja greška, platiću cenu, ali govorim o Božjoj istini i to je jedino”, naveo je Tači.

Ponovio je da dijalog Beograda i Prištine može da bude nastavljen bez uslovljavanja, da nema ništa od Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima.

Kritikovao je ulogu međunarodnih činilaca, jer, prema njegovim rečima, nisu pokazali jedinstvo i jedinstvenu podršku u konačnom sporazumu sa Beogradom.

Tači je rekao da su predstavnici Prištine na skupu u Berlinu imali jasne stavove o taksi od 100 odsto na srpske proizvode.

Ponovo je rekao da je nametanje takse neophodna i legitimna odluka i kao takva treba da ostane na snazi.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još