• Početna>
  • Vesti>

Merkel: Danas otvorena diskusija, a ne donošenje odluka

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će jedna od tema u Berlinu biti “pitanje odnosa Srbije i Kosova” i kako da se to pitanje pokrene sa mrtve tačke.

“Danas će biti otvorena diskusija, a ne donošenje odluka”, rekla je ona na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koorganizatorom samita o Zapadnom Balkanu, pred početak sastanka o Zapadnom Balkanu, nakon čega će se razgovori nastavliti radnom večerom.

Samit, dodala je kancelarka, takođe nije zamena za Berlinski proces, niti za pristupne pregovore, već dobra prilika da se razmene mišljenja o situaciju u regionu.

Ona je rekla da Nemačka i Francuska podržavaju evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i da je pozitivan razvoj regiona u evropskom interesu.

Makron: Odnosi Srbije i Kosova prioritet današnjeg samita

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je u Berlinu da su odnosi Srbije i Kosova prioritet današnjeg samita i da namera Nemačke i Francuske nije da preporuče neko rešenje kosovskog pitanja već da doprinesu nastavku pregovora Beograda i Prištine.

“Nemamo nameru da preporučimo rešenje, već da sagledamo sve moguće opcije, da razgovori budu bez strasti i bez tabua”, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Makron je kazao da će na današnjem sastanku sa liderima zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije, biti reči o najosetljivijim pitanjima i stabilnosti regiona, jer je ona “pre svega evropsko pitanje” pošto od nje zavisi i stabilnost Evrope.

On je kazao da su poslednji meseci pokazali da je “moguće napraviti napredak” i kao primer za rešavanje problema naveo Prespanski sporazum Grčke i Severne Makedonije.

Makron je naveo da Nemačka i Francuska žele zajednički da se angažuju na Zapadnom Balkanu da bi pružili doprinos stabilnosti regiona.

Dodao je da će partnerima sa Zapadnog Balkana danas predstaviti viziju novog angažmana Francuske u regionu u cilju obezbeđenja njegove stabilnosti.

Francuski predsednik je rekao da Pariz sa Berlinom želi na Balkanu da se angažuje u oblasti odbrane i bezbednosti i u cilju jačanja saradnje u borbi protiv finansijskog kriminala.

Glavna tema današnjeg samita u Berlinu u organizaciji Merkel i Makrona jeste situacija na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na odnose Srbije i Kosova. Na samitu učestvuju i lideri Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još