Makron: Treba obnoviti dijalog – bez tabua

Emanuel Makron, francuski predsednik je pred početak samita u Berlinu poručio da će se razgovarati o potrebi obnavljanja dijaloga i to bez tabua i propisivanja rešenja.

“Želimo da sagledamo sva rešanja, da spustimo strasti u debati i omogucimo napredak bez tabua “, poručio je Makron.

Francuski predsednik kaže da svi dele odgovornost da rade zajedno kako bi se nastavio dijalog Beograda i Prištine.

“Prva i osnovna tema je razgovor o konkretnom slucaju izmedu Srbije i Kosova, bez da se propisuju rešenja”, izjavio je Makron na zajednickoj pres konferenciji sa kancelarkom Angelom Merkel.

Francuski predsednik je kao još jedan od fokusa razgovora u Berlinu naveo opštu stabilnost u regionu i važnost saradnje Francuske i Nemacke u tom pravcu.

”Ne radi se trenutno o proširenju i politici proširenja, već o politici stabilnosti koju želimo da imamo u regionu. To za Francusku predstavlja strategiju ponovnog angažovanja, koju danas želim da predstavim našim partnerima”, poručio je Makron.

On je podsetio da je Francuska bila veoma angažovana u regionu devedesetih godina.

”Naša želja je da možemo da radimo zajedno na politici stabilnosti u četiri glavna pravca: ekonomski i društveni razvoj, bezbednost uz inicijativu koju smo pokrenuli pre 18 meseci protiv šverca i drugih inicijativa da bi ojačale naše zajedničke akcije u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala ili neregularne imigracije”, izjavio je Makron.

Makron je zaključio da do stabilnosti na Zapadnom Balkanu može doći kroz regionalnu agendu, veću integraciju i saradnju medu zemljama sa Balkana.

”Niko nema koristi od tenzija koje su se ponegde stvorile izmedu jednih i drugih”, zaključio je Makron.

Izvor: B92

Comments

Pročitaj još