• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Održana manifestacija “Najjače vaskršnje jaje”

Tradicionalno već petu godinu drugog dana Vaskrsa u Gračanici je organizovano takmičenje za „Najjače Vaskršnje jaje“. Ove godine pripadnice nežnijeg pola imale su više sreće. U konkurenciji do 15 godina prvo mesto osvojila je Iva Simić iz Sušice, dok je u kategoriji  iznad 15 godina prvo mesto pripalo Dragani Nedeljković iz Novog Badovca.

Svi koji su želeli da učestvuju na manifestaciji okupili su se najpre u porti manastira Gračanica, gde je gračanički paroh Darko Marinković osveštao jaja. Takmičari su zajedno sa članovima kulturno-umetničkih društava uz pesmu prodefilovali do Doma kulture. Manifestaciju je otvorio Hor “Simonida”, a okupljenima se obratio i gradonačelnik Gračanice.

“Tradicija je nešto što treba da negujemo i pogotovu ovakve manifestacije koje se vezuju za naše običaje, jer to je nešto što okuplja naš narod i to je nešto što garantuje da ćemo ostati i opstati na ovim prostorima”, poručio je Popović.

Takmičari su bili podeljeni u dve kategorije. U prvoj do 15 godina, prijavilo se 79 učesnika. Nešto manje bilo je starijih od 15 godina, svega 11 takmičara. 

„Simbol održavanja manifestacije je takmičenje crvenih ofarbanih jaja, što je simbol raspeća Hrista i održava se pred velelepnom pozornicom Doma Kulture uz pesmu i igru, dajući veličanstvenu simboliku da budemo srećni, dugovečni, da živimo u miru, da se ženimo, da se udajemo, rađamo i pokažemo svetu da je srpski narod simbol večnog mira, a ne samo stradanja“, poručio je predsednik organizacionog odbora Ljubomir Maksimović.

Ovogodišnje pobednice devetogodišnja Iva Simić iz Sušice i Dragana Nedeljković iz Novog Badovca, nisu krile oduševljenje.

“Kad sam uzela jaje, videla sam da ovde ima takmičenje pa sam se prijavila i pobedila sam”, rekla je Iva Simić iz Sušice.

“Drago mi je što sam učestvovala, nisam imala u planu, ali prijatelj mi je dao jaje i ispalo je da pobedim. Slučajno se ovo desilo”, kaže Dragana Nedeljković iz Novog Badovca.

Najradosniji hrišćanski praznik i ove godine okupio je najmlađe, ali bilo je i starijih takmičara.

“Očekujem da uđem u finale”.

“Ovo mi je treća godina kako učestvujem, radujem se ovom prazniku”, rekla je Isidora Đorđević.

“Zanimalo me je šta se ovde radi, zato sam se prijavio i kako se manifestacija odvija”, rekao je Aleksa Gapić.

“Ovo je velika radost za decu, ovaj praznik lepo proslavljamo”, kaže Jagoda Živić iz Gračanice.

“Unuk mi se prijavio zato sam došla, ja sam najsrećnija baka”, rekla je Dušanka Velić iz Gračanice.

U Domu kulture posetioci su mogli da pogledaju i likovne radove na temu Vaskrsa. Na izložbi su učestvovale sve osnovne škole i predškolske ustanove na teritoriji Opštine Gračanica.

“Ovo je peta godina kako mi organizujemo Vaskršnju dečju izložbu povodom manifestacije “Najjače vaskršnje jaje”. Ova izložba upotpuni  vaskršnju čaroliju i predstavlja ono najlepše što imamo da pokažemo, a to su naša talentovana deca”, rekla je Maja Todić rukovodilac likovne izložbe.

Prisutni su mogli da uživaju i u bogatom kulturno-umetničkom programu dečijeg Ansambla “Venac”, Kulturno umetničkih društava “Slavuj”  iz Novog Badovca i “Simonida” iz Gračanice. Manifestaciju “Najjače vaskršnje jaje 2019”, podržali su Opština Gračanica, Skupština grada Priština, Dom kulture Gračanica i Eparhija raško-prizrenska. Učesnicima su uručene zahvalnice, a pobednicima nagrade u vidu osveštanih ikona. 

Izvor: RTK2

Comments

Pročitaj još