Vaskršnje jutro u Mitrovici

Hrišćani danas obeležavaju Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U hramu Sv.Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, jutarnju liturgiju služilo je sveštenstvo ovog hrama, uz pojanje crkvenog hora ‘Branislav Nušić”.

Na liturgiji, kojoj je pristvovao veliki veliki broj građana, pročitana je Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja, u kojoj je pozvao na praštanje i pomirenje, i na molitvu da se vrati mir i sloboda na raspeto Kosovo i Metohiju.

Patrijarh srpski Irinej je pozvao da po ugledu na Hrista “zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole, već i neprijatelje naše i oprostimo im kao što je Gospod nama oprostio grehe naše, rekavši: “Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine”.

Patrijarh Irinej  je pozvao vernike da se “u godini u kojoj proslavljamo veliki jubilej naše Crkve, osam vekova njene autokefalnosti, molimo  za punoću našeg blagočestivog naroda, koji živi u otadžbini i u rasejanju, da se raduje Vaskrsenju Hristovom i da u ljubavi i slozi čuva jedinstvo svoje svete Crkve; da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavlja interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru”.

“Sa posebnim usrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine” – naveo je patrijarh Irinej.

Hrišćani Vaskrs slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

Na Vaskršnji ponedeljak i utorak liturgija u hramu Sv.Dimitrija će se služiti od 8 časova.  Vaskršnji praznici obeležavaju se do ponedeljka, 29. aprila, a osim neradnih dana za školarce, pojedine ustanove i trgovine radiće po izmenjenom rasporedu. Maloprodajni objekti sami odlučuju o radu tokom praznika, ali je uobičajeno da uglavnom sve trgovine rade izuzev danas, na dan Vaskrsa.

Pošta u Kosovskoj Mitrovici neće raditi do 29.aprila odnosno prvi radni dan je utorak, 30.april. Zatim, neradni dani su 1. i 2. maj, dok od 3.maja rade regularno od 7-19h. Ekspoziture Komercijalne banke u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu neće raditi u ponedeljak, a u utorak rade regularno  od 9 -16h. Neradni dani su i 1. i 2. maj.  Gradska apoteka u Kosovskoj Mitrovici, i tokom praznika radi bez izmena odnosno dežura 24h.

Dom zdravlja u Kosovskoj Mitrovici radi tokom praznika kao i radnim danima, samo sa smanjenim obimom lekara, a hitna služba dežura 24h. I školarci odmaraju za vreme Vaskršnjih praznika, a u školske klupe se vraćaju 6. maja. 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica / Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još