Danas je velika subota

Vernici širom sveta danas obeležavaju Veliku subotu, drugi dan hrišćanske žalosti posle Velikog petka – dana raspeća Isusa Hrista. Veliku subotu vernici obeležavaju u molitvi i tišini.

Na ovaj poslednji dan nedelje stradanja i smrti vernici celivaju plaštanicu na Hristovom grobu koja se na Veliki petak svečano iznosi pred pravoslavne oltare i krajem dana u subotu, pred slavlje Vaskrsenja, uz poseban ritual ophoda oko crkve unosi u oltar.

Ponoćnom Vaskršnjom liturgijom završavaju se dani žalosti i počinje praznik Vaskrsenja. Sveštenici u pravoslavnim hramovima se u znak vaskršnje radosti i pobede nad smrću presvlače u svetle odežde i u osvetljenoj crkvi čitaju Jevanđelje o radosnoj vesti anđela.

Početak vaskršnjeg slavlja oglašava se zvonima na pravoslavnim hramovima koja prvi put zvone posle dana žalosti kada se, umesto liturgija, služe carski časovi, a bogosluženja najavljuju drvenim klepalima.

Narod u hramovima odgovara molitvom na horsko pojanje anđela i sa upaljenim voštanicama iščekuje Vaskrsenje, najradosniji praznik pobede života nad smrću koji je osnova hrišćanske vere.

Ovaj obred se poštuje u svim pravoslavnim hramovima, a u Jerusalimu se sva događanja vezuju za crkvu Groba Hristovog, gde vernici svake godine na Veliku subotu prisustvuju čudotvornoj pojavi “blagodatnog ognja”.

U hramu Svetog Groba u Svetoj zemlji već vekovima jerusalimski patrijarh uznosi ugašeno kandilo koje se samo pali i taj oganj prenosi na sveće okupljenih vernika, a oni dalje svojim bližnjima i u svoje hramove.

U Kosovskoj Mitrovici vaskršnji praznici obeležavaju se do ponedeljka, 29. aprila, a osim neradnih dana za školarce, pojedine ustanove i trgovine radiće po izmenjenom rasporedu.

U hramu Svetog Dimitrija, danas će biti služena ponoćna Vaskršnja liturgija, a sutra, na dan Vaskrsa,  jutarnja je  u 8 časova. 

U manastiru Banjska takođe će biti služena Vaskršnja  liturgija.

U hramu Sv.Save u južnom delu Kosovske Mitrovice  na dan Vaskrsa jutarnja liturgija je u 8 časova.

Na Vaskršnji ponedeljak i utorak  liturgije će se služiti od 8 časova.  

Izvor: Radio Kontakt Plus, RKM
 

Comments