Vučić na otvaranju Foruma, sledi sastanak s Putinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, na drugom forumu “Pojas i Put” koji se održava u Pekingu i na kojem učestvuje 40 šefova država. Biće to 16. susret dvojice predsednika na kojem će, prema najavama, ključne teme biti Kosovo i nastavak ekonomske i vojnotehničke saradnje.

Predsednik Srbije prisustvovao je u Pekingu otvaranju Drugog foruma “Pojas i put”, na koji ga je pozvao predsednik Kine Si Đinping.

Na otvaranju skupa, koji je okupio najviših predstavnika iz oko 40 zemalja govorili su predsednik Si, predsednik Rusije Vladimir Putin, prvi predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev, predsednik Indonezije Džoko Vidodo i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Srpski predsednik se jutros sastao i s predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom.

Inače, Vučić je juče razgovarao s kineskim predsednikom Sijem, kao i s Vang Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine.

U izjavi novinarima, nakon susreta s kineskim predsednikom, Vučić je preneo reči Sija da je malo zemalja i prijatelja u svetu koji otvoreno govore i prihvataju prijateljstvo s Kinom, poput Srbije, što potvrđuje koliko Kina ceni poziciju Srbije u bilateralnim odnosima dve zemlje i u okviru inicijative “Pojas i put”, koja podiže infrastrukturne i druge kapacitete zemalja učesnica.

Vučić je naveo i da očekuje da će predsednik Kine Si Đinping uskoro ponovo posetiti Srbiju.

Predsednik je rekao da je sa šefom kineske države imao dobar razgovor, u veoma prijateljskom tonu.

U delegaciji, koju predvodi predsednik Srbije, nalaze se ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još