Prekinut sastanak CIK-a

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) nisu doneli odluku o potvrđivanju kandidata za izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova.

Sastanak je nakon pauze, u potpunosti odložen do daljnjeg i to zbog odbijanja dva člana pokreta Samoopredeljenje da odobre predlog Kancelarije za registraciju političkih partija i potvrđivanje – da potvrdi kandidate Srpske liste za gradonačelnike.

Za potvrđivanje kandidata prijavljenih za učešće na izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova, potrebno je osam glasova redovnog sastava komisije, odnosno dve trećina glasova. Međutim, trenutni sastav komisije broji devet, umesto predviđenih jedanaest članova ovog regulatornog tela, zbog čega izostankom glasa samo jednog od trenutnih članova CIK-a, potvrđivanje prijavljenih kandidata može da bude privremeno blokirano.

Sastanak koji je bio sazvan za 10 sati, prekidan je i zbog zahteva člana LDK u ovom regulatornom telu za konsultacije, Fljorijana Dušija. Dva člana pokreta Samoopredeljenje u CIK-u odbijaju da glasaju za potvrđivanje kandidata Srpske liste, a u pauzi su poručili da su kandidati Srpske liste prekršili ustavne onemogućivši građanima pristup uslugama.

„Ostavke su podnete uz kršenje ustavnog i pravnog poretka. Pored prava da se kandidujete i da se za vas glasa, tu je i pravo da se građanima osiguraju usluge lokalne samouprave, a to pravo im je bilo uskraćeno poslednjih pet meseci. Trojica kandidata su bivši gradonačelnici. Njihove ostavke su u suprotnosti sa ustavom i zakonom. Čekao sam dodatni dokaz da se distanciraju od načina referisanja u ostavkama. Lično smatram da su oni izgubili ustavno pravo da se kandiduju kada su Republiku nazvali Kosovo i Metohija. A bilo je pritisaka i na druge kandidate da se ne kandiduju za izbore“, rekao je u pauzi član Samoopredeljenja u CIK-u Adnan Rustemi, javlja Koha.

S druge strane, član CIK-a na predlog Srpske liste, Stevan Veselinović, istakao je da je Srpska lista podnela prijavu u skladu sa zakonom.

„Ne bi trebalo da se protivite kandidatima koje je predložila Srpska lista“, rekao je Veselinović.

I član LDK u CIK-u, Fljorijan Duši, izrazio je bojazan zbog presedana koji bi nepotvrđivanje kandidata Srpske liste mogao da postavi.

„Kancelarija (za registraciju političkih partija i potvrđivanje) je dala svoju preporuku (za potvrđivanje) i CIK ne treba da van svojih nadležnosti zalazi u ovaj problem. Ima i drugih instanci koje će obavezati CIK da postupi po svojim pravilima. Ideja da su dali ostavke i da nemaju pravo da se ponovo kandiduju, stvoriće opasan presedan. Dešavalo se, da su partije srušile sebe na osnovu usmenih predloga, pa prema ovome znači da njima trebamo zabraniti kandidovanje. Treba da izbegnemo donošenje političkih ocena, koje se ne odnose na CIK“, rekao je Duši.

I predsednica CIK-a, Valjdete Daka, pozvala je sve članove da sprovedu zakon i uzdrže se od političkih uticaja, prenosi Koha.

„Ovo je ustavna obaveza koju smo preuzeli kada smo imenovani. Imamo potrebu za prethodnim konsultovanjem“, rekla je Daka.

U slučaju da CIK odbije da potvrdi kandidate, konačna odluka na IKMŽ

Prema kosovskom Zakonu o opštim izborima, na odluke CIK-a, uključujući i odbijanje potvrde kandidata, politički subjekti se, mogu žaliti Izbornoj komisiji za molbe i žalbe. Članove ove komisije imenuje predsednik Vrhovnog suda iz redova sudija Vrhovnog suda i Osnovnih sudova.

Prema kosovskom ustavu, CIK broji 11 članova, od kojih 10 imenuju parlamentarne grupe, a jedanaesti član i ujedno predsedavajući ovog tela dolazi iz redova Vrhovnog ili Apelacionog suda. Međutim, krajem marta, nakon skoro godinu dana blokade, kosovski predsednik, Hašim Tači, je imenovao samo osam od deset članova CIK-a. Zbog ovakve odluke, kojom nisu imenovani svi članovi CIK-a, šefovi parlamentarnih grupa PSD, NISMA i AAK podneli su i zahtev za ocenu ustavnosti odluke Ustavnom sudu Kosova.

Istog dana kada je ovaj zahtev za ocenu ustavnosti podnet, stigla je i vest o raspisivanju izbora za gradonačelnike četiri opštine na Severu za 19. maj.

Izvor: Kossev, Koha

Comments

Pročitaj još