Nemački poslanici kritikuju Mogerini

Poslanici parlamentarne grupe CDU/CSU i partije Zelenih u nemačkom parlamentu izrazili su protivljenje nagoveštajima da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini spremna da eventualno uzme u razmatranje plan o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, piše nemački dnevnik “Tagešspigel”.

Podsećajući da će 29. aprila o rešenju kosovskog problema na samitu u Berlinu razgovarati francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel i delegacije Beograda i Prištine.

Nemački list navodi da postoje glasine da je Mogerini otvorena za ideju razmene teritorija.

Johan Vadepul, zamenik šefa poslaničke grupe CDU/CSU, ocenio je za taj list pred samit u Berlinuda da je plan Mogerinijeve opasan i da neće doneti rešenje.

Vadepul smatra da bi takav potez mogao da ponovo izazove nestabilnost i etničke sukobe na zapadnom Balkanu i da nije isključeno da bi mogao da dovede i do novog vojnog konflikta.

“Nema garancije da bi promena granica ili razmena teritorija ostala ograničena na Srbiju i Kosovo”, rekao je nemački parlamentarac.

Nemački list tvrdi da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači podržali plan o razmeni teritorija, dok je Merkelova izrazila protivljenje rešenju koje podrazumeva promene granica.

Vadepula je podržao i njegov kolega iz Partije Zelenih, Manuel Zaracin, koji je za nemački list rekao da su granice na zapadnom Balkanu nepovredive.

“Razmena teritorija između Kosova i Srbije je tabu i tako mora i ostati”, smatra Zaracin.

S druge strane, kako navodi Tagešspigel, francuski stav o ovom pitanju ostavlja mogućnost različitih interpretacija.

List navodi da je bivši šef francuske diplomatije i nekadašnji šef misije UN na Kosovu Bernar Kušner nazvao razmenu teritorija “dobrim rešenjem”, na koje bi, kako je dodao, poslednju reč trebalo da daju Vučić i Tači.

List podseća da će sastanku u Berlinu prisustvovati i predstavnici vlada Hrvatske i Slovenije.

Izvor:Tanjug

Comments