Tači: U Berlinu neće biti predloga za sporazum

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će sastanak sa liderima zapadnog Balkana u Berlinu biti nastavak nemačkog i francuskog interesovanja za Kosovo. Na tom skupu neće biti nacrta plana za sporazum Beograda i Prištine, rekao je Tači.

“Kao predsednik, ja sam u stalnim konsultacijama sa međunarodnim partnerima oko razvoja događaja na Kosovu i Zapadnom Balkanu. Berlinski sastanak će biti nastavak interesovanja Nemačke i Francuske za Kosovo i naš region”, naveo je Tači na svom Fejsbuk nalogu.

Tači pozdravlja i podržava tu inicijativu i dodaje da nema tajne agende predstojećeg skupa.

Kosovski predsednik očekuje da će sa skupa u Berlinu biti izdato unapred dogovoreno saopštenje sa opštim sadržajem o evropskoj perspektivi regiona, produbljivanjem reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

Dodaje kako očekuje da će biti naglašena i neophodnost normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima za Prištinu bi bilo razočaravajuće ako na ovom sastanku Francuska i Nemačka ne uspeju da usklade svoje stavove o odluci o viznoj liberalizaciji za žitelje Kosova.

“Kosovo je i dalje jedina izolovana zemlja u Evropi. Dakle, priča o evropskoj perspektivi Kosova, čak i ako je samo retorička, više je nego licemerje”, zaključio je Tači.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još