Standard: Merkelova za specijalni status severa Kosova

Ideja o promeni granica na Balkanu mogla bi da bude sahranjena na samitu koji su 29. aprila sazvali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron, piše bečki “Standard”.

Angela Merkel želi da prikaže predlog po kom bi severno Kosovo dobilo specijalni status, usidren u ideji o Zajednici srpskih opština, koja je dogovorena Briselskim sporazumom a još nije implementirana, piše “Standard”.

Na ovaj način, nemačka kancelarka namerava da sahrani ideju o razgraničenju koju su, kako piše Standard, podržali odlazeći funkcioneri EK – šefica diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han.

Merkelova je, inače, od početka bila protiv te ideje strahujući da bi mogla da izazove nove nemire na Balkanu. Berlin smatra da je pre neophodan “dobar dogovor” između Beograda i Prištine, nego brz dogovor. 

Prištinska Gazeta ekspres pisala je, pozivajući se na neimenovane izvore, da će Francuska i Nemačka predstaviti ideju duplog suvereniteta.

“Pričamo o duplom suverenitetu. Kosovo će zadržati teritorijalni integritet, ali će i Srbija uživati neki suverenitet nad Srbima na Kosovu i nad srpskim svetinjama”, rekao je izvor prištinskog lista.

Sastanak će biti održan 29. aprila u Berlinu. Prisustvovaće predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić, kosovski predsednik i premijer Hašim Tači i Ramuš Haradinaj, kao i albanski premijer i šef diplomatije Edi Rama i Iljir Meta.

Izvor: RTS / derstandard.at

Comments