Rusija poziva SAD i EU da zaustave provokacije Albanaca

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Moskvi sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, o situaciji na KiM i podršci koju Moskva pruža Beogradu. Sergej Lavrov je pozvao SAD i Evropsku uniju da utiču na kosovske lidere da zaustave provokacije protiv Srbije i istakao da Rusija neće dozvoliti da Savet bezbednosti promeni mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.

Sergej Lavrov je posle sastanka sa Ivicom Dačićem pozvao SAD i Evropsku uniju da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i da utiču na kosovske lidere da zaustave provokacije protiv Srbije.

“Pozivamo Vašington i Brisel da utiču na Prištinu i da shvate svoju odgovornost za sprovođenje rezolucije Saveta bezbednosti, koje su sačinjene zajedno sa Sjedinjenim Državama i Evropom i nateraju kosovske Albance da zaustave svoju provokativnu i konfrontirajuću politiku”, rekao je Lavrov, prenosi “Tas”.

Istakao je da Rusija neće dozvoliti da Savet bezbednosti promeni mandat Ujedinjenih nacija na Kosovu.

“Čini nam se da Zapad pokušava da prisili sekretarijat UN da progura neke predloge, koji će potkopati mandat Misije UN na Kosovu. To bi bilo direktno krešenje Rezolucije 1244, a mi ćemo uciniti sve što je u našoj moći da se taj provokativni plan ne realizuje”, naglasio je ruski ministar spoljnih poslova.

Najavio je da će Rusija nastaviti napore za razvoj koordinacije spoljne politike sa Srbijom.

“Nastavljamo intenzivan dijalog i kontakte na najvišem nivou, čemu je ton posebno dala poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu u januaru”, rekao je Lavrov.

Podseća da je NATO bombardovao Jugoslaviju pre 20 godina, dovodeći do brojnih žrtava i oštetivši civilne infrastrukturne objekte i istakao da je upotreba municije sa osiromašenim uranijumom dovela do porasta onkoloških bolesti.

“Ta pitanja još uvek nisu potpuno razrešena”, rekao je Lavrov.

Naglašava da je NATO prikrio zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK i njeni lideri, uključujući i otmice radi trgovine ljudskim organima, a o čemu je, kako je podsetio, ranije govorio specijalni izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Dik Marti.

Podseća da je Putin sa zvaničnicima u Beogradu tada razgovarao o sprovođenju prethodnih dogovora, kao i da su dogovoreni novi vidovi saradnje u oblasti privrede, spoljne politike i međuparlamentarne razmene.

“Naša parlamentarna saradnja se razvija”, istakao je ruski ministar spoljnih poslova.

Novi susret Vučića i Putina 26. aprila 

Ivica Dačić je zahvalio Rusiji, Putinu i Lavrovu na velikoj podršci koju pružaju Srbiji u odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“Srbija nije u stanju da zaštiti svoj nacionalni interes bez pomoći Ruske Federacije. Situacija na međunarodnoj sceni je takva, a pravila međunarodnog poretka se sve više ruše i takva su da Srbija bez pomoći prijatelja ne može da zaštiti svoje nacionalne interese”, smatra Dačić napominjući da je vrlo važno što je Rusija stalna članica SB UN.

Za Srbiju je to, ističe, faktor stabilnosti i sigurnosti.

“Tako da, na primer, odluka da Kosovo bude primljeno u članstvo u UN ne može biti doneta, jer mora da prođe SB UN”, dodaje šef srpske diplomatije.

Takođe je, ističe Dačić, za Srbiju važna pomoć Ruske Federacije i drugih prijatelja u vezi sa članstvom Kosova u međunarodnim organizacijama.

“Mi se u međunarodnim organizacijama rukovodimo time da budemo jedni drugima od pomoći i tu su naši odnosi na veoma visokom nivou”, napominje ministar spoljnih poslova Srbije.

Najavio je i da će se predsednici Srbije i Rusije, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, sastati u Kini 26. aprila.

U tom kontekstu je, kaže, važno da se zna da će Srbija i Ruska Federacija uvek raditi na pronalaženju najboljih mogućih političkih rešenja za probleme koji postoje u regionu Zapadnog Balkana.

Uvek sa Rusijom” 

Dačić kaže da će Srbija i Rusija nastaviti saradnju kada je reč o slučaju pokušaja prištine da uđe u Interpol.

“Ove godine konferencija je u Čileu i opet će vršiti pritisak i ljutiti se na nas što lobiramo da neke zemlje ne priznaju Kosovo ili radimo na tome da promene odluku o priznanju Kosova. Sada je problem što Srbija ima, navodno toliko veliki uticaj, da možemo da sprečimo da neko postane član neke velike međunarodne organizacije”, rekao je Dačić.

Podseća da je 13 zemalja povuklo priznanje Kosova napominjući da se nada da će se taj proces nastaviti i dalje.

“Važno je da mi u zaštiti naših interesa polazimo od toga da se konsultujemo sa Ruskom Federacijom i zato je sastanak predsednika Vučića i Putina, uoči sastanka koji je sazvala Angela Merkel u Berlinu, veoma važan. Mi nećemo povlačiti nikakve poteze bez konsultacija sa Ruskom Federacijom. Raduje nas ruski stav da će oni podržati sve ono što je u interesu Srbije”, napominje Dačić.

Neposredan povod posete Dačića Moskvi je obeležavanje 140 godina od otvaranja Poslanstva Kneževine Srbije u Carskoj Rusiji.

Tim povodom danas će u Ambasadi Srbije u Moskvi, uz pomoć ruske strane, biti otvorena izložba.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još