Nemci preuzeli inicijativu oko Kosova

Dopisnik agencije Beta iz Brisela Dragan Blagojević ocenio je u Novom danu da su Nemci preuzeli glavnu inicijativu oko rešavanja kosovskog problema.

Možda je bilo iznuđeno pošto su prvo Amerikanci krenuli da preuzmu palicu na Zapadnom Balkanu”, rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, u Briselu postoji podeljenost kad je reč o ideji razgraničenja kao mogućeg rešenja problema Kosova.

“Nemci su i dalje tvrdi i smatraju da ne treba da se menjaju granice”, smatra on.

Govoreći o sastanku političkih lidera Zapadnog Balkana u Berlinu 29. aprila, Blagojević podseća da su razlike između Francuske i Nemačke, na čiju inicijativu se sastanak organizuje, velike.

“I ne znam kako mogu izaći sa jedinstvenim stavom Nemci i Francuzi i ponuditi nešto Vučiću, Tačiju i ostalima, ako nema popuštanja i s jedne i s druge strane”, ocenio je on.

U Briselu smatraju da je, dodaje Blagojević, krivica za prekid dijaloga na strani vlade Ramuša Haradinaja.

“Smatraju da nije samo blokirao briselski sporazum i dijalog, nego ugrozio i regionalnu saradnju kroz trgovinu”, kaže Blagojević.

Dodaje da je za Brisel zbunjujuće kako takse još nisu ukinute, pogotovo što to traže i Amerikanci.

“Taktizira se. Smatra se da ako bi se išlo na veći pritisak i Haradinaj dao ostavku, pitaju se šta bi onda bilo, ko će doći na vlast. Da li će doći Samoopredljenje Albina Kurtija ili neko drugi koji je još žešći protivnik svega toga”, navodi on.

Blagojević kaže da se međunarodna dimenzija kosovskog problema odražava i na unutrašnji plan – izbore.

“Očigledno je duplo vezano, kao spojeni sudovi. Vidim odlaganje odluke o izborima u funkciji, pored ostalog, ne samo unutrašnje politike, ali je očigledno i Kosovo imalo specifičnu težinu”, smatra Blagojević.

Izvor: N1, Radio Kontakt PLus

Comments