Isidora Mirković – stilista muza Salvadora Dalija

Izložba modnih ilustracija „Make It Shine“ mlade Mitrovčanke Isidore Mirković otvorena je sinoć u galeriji „Akvarijus“.

Isidora je učenik četvrte godine mitrovačke Gimnazije. Jedva je punoletna ali već savršeno dobro zna šta neće. Namera joj je da koristeći se fantastičnom snagom talenta i  mnogobrojnim mogućnostima informatičke tehnologije, granicu između mode i umetnosti dovede do sfere nevidljivog. A ljudsko telo, najsavršenije umetničko delo prirode, čuva se u najvećoj tajnosti i pokazuje retkima. Zastori iza kojih se ono brižljivo čuva, trebalo bi da budu latentni nagoveštaj lepote sakrivenog, a ljudi često to zanemaruju i uzimaju njihov izgled zdravo za gotovo. A na čoveku, baš kao i u njemu, ništa nije nevažno. I u  čoveku i na čoveku sve govori – nekad šapatom, jedva čujnim glasićem, a nekada – kao na Isidorinim modelima gromoglasno, iskričavo, zavodljivo, erotično. Isidorina  mladost vrca varnicama na sve strane. Ona prelama svetlost u mikro-prizmama cirkona i šljokica i zaista reflektuje radost. 

„Moda jeste vrsta umetnosti. Ovo ne samo da su modne ilustracije koje predstavljaju komade odeće, već imaju tu umetničku crtu sa puno simbola, obeležja, raznih stilova“ kaže Isidora, devojka koja je iako još uvek gimnazijalka, uspela u prvom roku da upiše ITS – višu informacionu školu na smeru računarski multi-medijalni dizajn. Tamo kaže, želi da ovlada veštinom provlačenja crteža kroz svet informatike, konkretno grafičkog dizajna.

„Želim da moje kreacije na taj način budu dostupne on-line, pristupačnije drugim ljudima i gde će svi moći da vide kako to izgleda – ne samo uživo, već i u tom nekom digitalnom svetu“ priča Isidora.

Kao mlada kreatorka, Isidora ima oštro kritičarsko oko, a u kombinaciji sa istančanim senzibilitetom estete, ona postaje izvanredan modni savetnik, pre svega ženama, kojima su njene kreacije namenjene.

Njeno zapažanje je da se nikada nismo više bavile izgledom tela.

„U današnje vreme previše pažnje poklanjamo vizuelnom, odnosno onome što vidimo. Tačno je da su ovde pretežno predstavljene haljine, ali to su haljine u kojima ja uživam. Istina je i da ono što nosimo pre svega treba da učini da se mi osećamo lepo, ali i da nam pristaje. Tačno je i to da odelo čini čoveka – ja polazim od toga. Kada lepo izgledam, ja se odmah lepo i osećam“ kaže Isidora i posebno naglašava da bi sve njene kreacije i sada bile nevidljive, da nije bilo njene drugarice Snežane Džogović koja ih je prva videla i predložila da se od njih napravi izložba.

Isidorina haljina je drska, bezobrazno nedovršena, savršena saradnica zavodnice. Kada vidite njih, odmah vam na pamet padnu Džesika Rebit, Beti Bup , Dola iz Ratova zvezva i ostale nestvarne fatalne žene. Bilo koja od njih bila bi savršen izbor muze Salvadora Dalija… U njima možete sve – da pustite sladoled od čokolade da vam sa brade curi u veoma dubok dekolte, da putujete po Španiji u pratnji jedne male svrake, da budete nečije Sunašce…. Isidorine haljine ne pristaju samo jednoj kategoriji žena – onima koje ljubav ne pokreće.

O čemu se radi, postaje jasno tek kada se kreacije vide, a to je moguće učiniti do ponedeljka 22. aprila do kada će izložba biti postavljena u „Akvarijusu“.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još