• Početna>
  • Vesti>

Patrijarh Irinej u K. Mitrovici: Budimo sjedinjeni u ljubavi, niste sami

Patrijarh srpski Irinej poručio je danas u Kosovkoj Mitrovici da srpski narod jeste za kompromis i da moli Boga da do kompromisa dođe, ali da taj kompromis mora da  podrazumeva da Kosovo i Metohija ostanu u Srbiji, a da se albanskom narodu da puno pravo i dostojanstvo jednog naroda.

„Zemlja srpska ne može biti tuđa, nego srpska. Istina je da ono što se da i pokloni to je za sva vremena izgubljeno. Bile su okupacije -i ovo je vrsta okupacija, ali to ne traje večno. Nađe se drugo rešenje. To je stav crkve naše“ rekao je patrijarh u obraćanju okupljenom narodu kod hrama Svetog Dimitrija.

„Borićemo se svim dopustivim sredstvima  da odbranimo svoje i da ubeđujemo one koji tako lako dele i daju ono što nije njihovo, da promene mišljenje, a Bogu hvala ima znakova da se nešto menja u našu korist. I da Srbi i Srbija ovom drugom kosovskom prilikom, sačuvaju  ove blagopslovene prostore i narod koji ovde živi na temeljima, pored grobovva svojih, vekovima” poručio je poglavar SPC.

„Danas se ovde spominje, dolazi od nekih ljudi kako Kosovo treba ili podeliti ili nekim kompromisom rešiti, ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi, to ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko, a daleko su od svega onoga što je srpsko” podvukao je patrijarh.

„Ne deliti se, ne svađati se. Naša tragedija kroz čitavu istoriju, bila je u tome što smo bili podeljeni i borili se za različite ideale. Moramo biti jedinstveni  i u onome što je ideal celog naroda. Svemu tome nas crkva uči” rekao je patrijarh.

 „Znajte da danas niste sami  Naša matična zemlja Srbija misli o vama.  Crkva se moli Bogfu za vas, o vama mksle i naša braća koja su silom prilika otišla iz naše zemlje  a vi morate da donesete  onu sudbonosnu odluku – to nije odluka pojedinca, to je odluka srpskog naroda  – da ostanete ovde gde ste. Nismo mi upali na ovu zemlju i oteli je od nekoga. Ovu zemlju nam je Bog darovao i ono što nam je Bog darovao moramo da čuvamo. I ono što smo primili od naših predaka,  to moramo i da uvećamo – duhovno  i moralno, i da to ostavimo u nasleđe onima koji dolaze posle nas“ poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je naglasio da  srpski narod mora biti jedinstven, sjedinjen u dobru, u ljubavi među sobom, a tu ne isključuje  ljubav prema drugim narodima.

Patrijarha je ispred hrama Svetog Dimitrija dočekalo mnoštvo sveta, a posebno je bilo mnogo dece.

„ Mene posebno raduje što sam bio u prilici da vidim da ovi krajevi nisu u potpunosti prazni od Srba. Posebno raduje što se ovde deca rađaju. Zato neka su posebno blagoslovene matere Kosova i Metohije. I sve matere koje decu rađaju. Niko nije u tako velikom savezu sa Bogom kao majka. Majka je saveznik Božji u najvećem čudesnom delu.  Zato neka je čast srpskim materama „ istakao je patrijarh Iriniej.

Nakon susreta sa narodom, patrijarh Irinej se sastao sa rukovodstvom i studentima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U prepodnevnim satima, patrjarh je obišao manastire Banjsku i Sokolicu. Ovo je četvrti dan kako poglavar SPC boravi na Kosovu i Metohiji. Tokom prethodnih dana obišao je između ostalog manastire Visoke Dečane, Gračanicu, Draganac, Zočište a boravio je i u Velikoj Hoči, Orahovcu, Goraždevcu i Štrpcu.

Poseta patrijarha Irineja Kosovskoj Mitrovici organizovana je u saradnji sa Privremenim organom Opštine Kosovska Mitrovica.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još