Narednih dana vežbe KFOR-a širom Kosova

U narednim danima Kfor će sprovoditi planirane obuke i vežbe širom Kosova, posebno na zapadu i na severu. Naglašavaju da su oni tu da obezbede bezbedno i sigurno okruženje za sve ljude.

U Kforu kažu da su vežbe najvažniji deo aktivnosti međunarodnih vojnika na KiM poslednjih meseci, a sve, kako navode, da bi bili što spremniji da intervenišu ukoliko bude potrebno.

Komandant Kfora Lorenco D’Adario kaže da za sada nema indicija da se na Kosovu nešto sprema i da je situacija mirna.

Vežbe su pokrenute juče na severnim i zapadnim delovima KiM. U Kforu kažu da žele bezbedno okruženje za sve i da i ljudi, iako ih vide oko sebe, treba da se osećaju sigurnije.

Kfor je ove nedelje organizovao boravak grupe novinara beogradskih redakcija kako bi ih upoznao sa svojim aktivnostima, psihologijom delovanja i svojim ocenama stanja na terenu.

Komandant Dadario se osvrnuo i na česte pokrete vojnika Kfora.

“Sada smo više pro-aktivno prisutni, tako da ćete videti naše ljude kako uvežbavaju ili treniraju. Mi ćemo nastaviti sa tim i u nedeljama koje dolaze i ovo je nešto šta mi inače radimo i ne radimo ništa drugo što vojska i vojnici ne rade, a sve u cilju da se održi spremnost za reagovanje ukoliko bude bilo potrebe za tim. I nismo od onih koji govore o onome šta rade, već jednostavno rade. Sednu u vozila i odu na vežbu i tako uvežbavaju dolazak na krizno mesto u svako doba dana ili noći helikopterom ili bez njega”, kaže D’Adario.

Kfor na Kosovu i Metohiji trenutno broji oko 3.500 vojnika iz 28 država, od kojih je 20 iz članstva NATO-a, a osam ne pripada toj organizaciji.

Srbi imaju različita iskustva sa Kforom. Od međunarodnih vojnika traže da ih zaštite u periodu dok na Kosovu traje tranzicija. Poslednjih dana su dovođenje albanskih vojnika na sever Kosova doživeli kao provokaciju i uznemiraenja.

Iz Kfora su, tim povodom, saopštili da ljudi na severu ne treba da se osećaju ugroženo, naprotiv, njihovo prisustvo treba da bude u korist sugurnosti.

U Kforu kažu da će nastaviti svoje aktivnosti sa institucijama, naročito sa policijom, zato što je, kako kažu, zajednički interes bezbednost.

Ističu da su u kontaktu sa Vojskom Srbije, da na visokom nivou imaju zajedničke patrole duž administartivne linije i sve to garantuje da neće biti nekih iznenađenja.

Najmanje što žele, dodaju u Kforu, da osiguraju prostor za pogrešene interpertacije za ono što rade.

Izvor RTS

Comments