• Početna>
  • Vesti>

Kancelarija EU i misija OEBS na Kosovu: Osigurati demokratske izbore unutar ustavnog okvira

Izborni proces na Kosovu mora biti zasnovan na nalazima i preporukama misija izbornih posmatračkih misija EU tokom prethodnih izbora kako bi se osigurali demokratski izbori unutar ustavnog okvira. Angažovanje svih političkih stranaka je ključan za uspeh ovog napora, zajednički je stav Kancelarije EU na Kosovu/Specijalne predstavnice EU i misije OEBS-a na Kosovu.

Kancelarija EU na Kosovu/Specijalna predstavnica EU i OEBS pozdravljaju zajedničku inicijativu lidera poslaničkih grupa u Skupštini Kosova za poboljšanje i jačanje izbornog procesa na Kosovu i odluku Skupštine o osnivanju ad hoc skupštinskog odbora. 

“Važno je što će ovaj odbor imati savetodavnu grupu sastavljenu od domaćih i međunarodnih stručnjaka i aktera. EU i OEBS će im pružiti podršku i pomoći u njihovom radu” – navodi se u zajedničkom saopštenju Kancelarije EU na Kosovu i misije OEBS-a.

Slobodni, pošteni, transparentni i kredibilni izborni procesi predstavljaju osnovu demokratskog funkcionisanja institucija, navedeno je u saopštenju . 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još