Srpska lista izlazi na lokalne izbore

Politički predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, okupljeni oko Srpske liste, izaći će na lokalne izbore za predsednike četiri srpske opštine na severu Kosova, koji su raspisani za 19. maj.

Odluka je doneta nakon sastanka predstavnika Srba sa Kosova sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Mi se nikada nećemo odreći ni Kosova i Metohije ni naše države Srbije jer mi drugu državu nemamo. Važno je da nećemo dozvoliti ni Prištini ni međunarodnoj zajednici da na te političke pozicije dovedu Albance ili srpske marionete koje će raditi šta im kažu”, rekao je predsednik Srpske liste Goran Rakić na koferenciji za medije.

Poručio je da će Lista raditi zajedno sa Srbijom i biće jedinstvena.

“Nećemo biti marionete. Devedeset odsto glasova na prethodnim izborima ne daje nam za pravo da odustanemo. Borićemo se za opstanak i povratak našeg naroda na KiM”, rekao je Rakić.

Predsednici opština u severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu su u novembru podneli ostavke, nakon što je kosovska vlada uvela taksu od 100 odsto na srpske proizvode.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da srpski predstanici sa KiM i srpski narod neće dozvoliti Albancima da zauzmu sever Kosova.

“Srpski predstavnici neće dozvoliti albanskim političkim predstavnicima da bojkotom, preuzmu, zauzmu, okupiraju najodgovornije funckije Srba na KiM, i da im to posluži za dalju fragmentaciju srpskog političkog korupusa i preuzimanje kontrole”, istakao je Đurić.

Kako kaže, plan i nada Albanaca u Prištini bio je da će Srbi dobrovoljno da se sklone i da im prepuste upravljanje institucijama.

Srbi sa Kosova i Metohije će, kaže, odluku o daljim koracima i daljem delovanju doneti nakon dodatnih konsultacija pošto predstavnik Vučić razgovara sa svim svetskim liderima.

Zamenik predsednika Srpske liste Dalibor Jevtić poručio je da se mora obezbediti mir, odnosno normalan život Srba na Kosovu.

Priština je, kaže, sigurno očekivala drugačiju odluku Srpske liste.

Jevtić je govorio i o projektima i istakao da je predsednik naglasio da treba da se primene tamo gde su Srbi i manjina i većina.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još