Kocijančić: Ukidanje taksi, pa dijalog

Brisel je informisan o izborima na severu Kosova, rekla je portparolka EU Maja Kocijančić, ali i još jednom pozvala na brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja u regionu. 

”EU zajedno sa zemljama članicama i SAD poziva kosovsku vladu da odmah suspenduje tarife, kako bi se dijalog nastavio”, poručila je Kocijančić.

Maja Kocijančić je na pitanje o stavu EU kada su u pitanju vanredni izbori raspisani za gradonačelnike četiri srpske opštine na Severu Kosova objasnila da je Brisel informisan o izborima koji bi trebalo da budu održani 19. maja i da je EU tim povodom u kontaktu sa svojom delegacijom i partnerima na terenu.

Ona je tom prilikom u prvi plan stavila neophodnost brzog nastavka dijaloga Beograda i Priištine.

”Regionu je potrebno pomirenje, sveobuhvatna normalizacija i rešavanje svih otvorenih pitanja. To je ono što narod koji tamo žživi tražiži na čemu će EU nastaviti da radi na svim nivoima”, kažže Kocijančić.

Na pitanje Tanjuga kako se dijalog možže nastaviti bez prethodnog ukidanja tarifa, Kocijančić naglašava da je trenutno ukadanje tarifa preduslov za nastavak dijaloga i nešto što EU, zemlje članice i SAD konstantno tražže.

”Tarife stoje na putu ne samo dijalogu već i evropskom putu Kosova”, kažže Kocijančić.

Ona nije mogla da komentariše jučerašnju smenu još jednog ministra sa Srpske liste iz privremenih kosovskih institucija jer se, kako je rekla, radi o ”unutrašnjoj politici”.

Izvor: TV Most / RTS

Comments